Güven timi, uyuşturucu satıcısına göz açtırmıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Eylül 2009 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Emniyeti'nde Celalettin Cerrah'la başlatılan ve Hüseyin Çapkın'la sürdürülen 'güven timi' uygulaması ilk meyvelerini verdi. Olaylara anında müdahale etmek amacıyla simitçi, boyacı, piyangocu gibi kılıklara bürünen timlerin en çok uyuşturucu satıcısı yakaladığı ortaya çıktı.

10 Ağustos 2009'da göreve başlayan timler 1 ayda bin 158 kişiyi suçüstü yakaladı, bunlardan 152'si tutuklandı. Uyuşturucu madde satmaktan 523 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 57'si sevk edildikleri mahkemelerce tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polisi en çok zorlayan ise vatandaşın zanlılar yakalandıktan sonra şikâyetinden vazgeçmesi oldu.

Görev aldıkları bölgelerde tebdil-i kıyafet gezen ekipler, esnaf, muhtar, bina ve okul yöneticilerine dağıttıkları telefon numaraları aracılığıyla irtibat kurdu. Aldıkları ihbarlara 3 ila 5 dakika içinde müdahale etmeyi kriter haline getiren polislerin ilk müdahalelerdeki başarısı dikkat çekti. Toplam 546 kişilik ekiple çalışan görevliler, 868 olaya karışan bin 158 kişiyi kıskıvrak yakaladı. Bir ayda yakalanan şüphelilerin ağırlıklı olarak uyuşturucu satıcısı olması dikkat çekti. Bu süre içinde 7 kilogramın üzerinde esrar, 46 gram eroin, 41 gram civarında kokain ve 311 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Bunun yanında gasp, kapkaç, yankesicilik gibi birçok olaya da anında müdahale edildi.

Güven timlerinden sorumlu asayiş şube müdür yardımcısı Dursun Güneş, ekiplerin vatandaşın yardımına koşmak için hazır beklediklerini belirtti. Personelin vatandaşlara irtibat telefonlarını ulaştırdığını anlatan Güneş, alınan ilk sonuçların memnun edici olduğunu, özellikle hırsızlık vakalarında ciddi azalma sağlandığını söyledi. Ancak bazı konularda polisin zorda kaldığını ve vatandaşların desteklerini beklediklerini kaydeden Güneş, şunları ifade etti: "Vatandaşlarımız ya 155'e ya da bölgede çalışan arkadaşlarımıza ulaşarak desteklerini esirgemesinler. Sıcağı sıcağına bize bilgi verilmesi en büyük hizmet. Bunu yaparken de suçlunun eşkâlleriyle ilgili ayrıntı çok önemli. En önemli sıkıntılarımızdan biri de suçluyu yakaladıktan sonra şikâyetlerin geri alınması. Bu sebeple zanlıların ceza alması imkansızlaşıyor."

SERKAN SAĞLAM İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber