Ermenistan'la kriz aşıldı imzalar atıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2009 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokol krizi aşıldı. İki ülke dışişleri bakanları tarihi imzaları attı.

Bu sabah Conrad Otel'de gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında ''Bütün gece uyuyamadım. Ama şimdi çok rahatım. Çok güzel haberler alıyorum. Dualarınızı esirgemeyin'' diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Zürih'te Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan'la birlikte bugün saat 18.00'de tarihi imzayı atacaktı.

Ancak Ermenistan'ın son dakikada sözünden dönmesi nedeniyle imza töreni ertelendi. ABD devreye girdi. Hillary Clinton, her iki ülkenin dışişleri bakanları ile Zürih'te kaldığı otelde görüştü.

Zürih'ten gelen haberlere göre açıklama konusunda anlaşma olmayınca 'bir skandal' yaşandı.

Üç saatten fazla süren krizin ardından gergin bir atmosferde tarihi imzalar atıldı.

Krize imza sonrası iki ülke dışişleri bakanları tarafından yapılması planlanan konuşmaların metinlerinin neden olduğu öğrenildi.

Önceden planlanan konuşmalar iptal edilerek kriz aşıldı.

İmzalar sonrası gergin bir ortamda sadece İsviçre dışişleri bakanı bir açıklama yaptı.

İŞTE ADIM ADIM İMZA KRİZİ:

ERMENİSTAN SON DAKİKADA SÖZÜNDEN DÖNDÜ

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından gelen bilgilere göre, Ermenistan tarafı son anda verdiği sözlerden döndü.

Türk metnindeki 'Karabağ', Ermeni metnindeki 'soykırım' atfı kriz yarattı. Nalbandyan, "soykırım"a atıfta bulunan cümleler kullanmak için konuşma metninde değişiklik yapma istedi. Kriz uzun süre çözülemedi.

TÜRKİYE YENİ METİN YAZDI

Türkiye, bu son dakika krizi üzerine yeni metin yazıp Amerikan heyetine gönderdi.

Amerikalı yetkililer törenin bugün yapılacağını, bugün yapılamamasının şu an için mümkün olmadığını belirttiler. ABD, krizi çözmek için Türk, Ermeni ve arabulucu İsviçre ile görüştü.

CLINTON ZÜRİH ÜNİVERSİTESİ'NDE

Krizi çözmek için temaslar sürerken otelinden ayrılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tekrar imzanın töreninin yapılacağı Zürih Üniversitesi'ne geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton otelinden ayrılarak, imza töreninin yapılacağı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bulunduğu Zürih Üniversitesi'ne geldi.

Heyetler imza töreninin yapılacağı Zürih Üniversitesi'ne geri döndü. Ermeni Diasporası'ndan Büyükelçi Aznavour, törenin yapılacağı yere geldi.

Arkasından gazeteciler de üniversitede imza töreninin yapılacağı salona alındı.


Bu sabah Conrad Otel'de gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında ''Bütün gece uyuyamadım. Ama şimdi çok rahatım. Çok güzel haberler alıyorum. Dualarınızı esirgemeyin'' diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Zürih'te Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan'la birlikte bugün saat 18.00'de tarihi imzayı atacaktı. Ancak Ermenistan'ın son dakikada sözünden dönmesi nedeniyle tören süresiz ertelendi.

İmza 40 dakika gecikti ve sonunda ertelendi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Zürih'te kaldığı otele geri döndü.

Zürih'ten gelen haberlere göre açıklama konusunda anlaşma olmayınca 'bir skandal' yaşanıyor...

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından gelen bilgilere göre, Ermenistan tarafı son anda verdiği sözlerden döndü.

Bu nedenle imza töreni süresiz ertelendi.


Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin tarihi imzaların bugün Zürih'te saat 18.00'de imzalanması bekleniyordu. Ancak imzalar hala atılmış değil. İmza törenine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da katılacaktı. Ancak Clinton'ın gelmeyeceği açıklandı. Nihai açıklamanın dili üzerinde bir anlaşmazlık olduğu belirtiliyor.

Protokollere Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Erivan adına ise Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan imza atacak.

CLINTON KATILMAYACAK

İmza törenine, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un da katılacağı açıklanmıştı. Ancak bir son dakika gelişmesi yaşandı ve Clinton'un imza törenine katılmayacağı belirtildi.

Amerikalı sözcü Ian Kelly, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın oteline döndüğünü açıkladı.

TÖREN NEDEN GECİKTİ?

Fransız haber ajansı AFP, Amerikalı yetkililere dayanarak, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin imzalanmasının, Ermenistan ile son dakikada ortaya çıkan bir sıkıntı yüzünden geciktiğini bildirdi.

Amerikalı sözcü Kelly, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan'ın da Amerikan heyetinden bir yetkiliyle görüşmesinin beklendiğini kaydetti.

Amerikan Dışişleri kaynakları, Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmasından sonra yapılacak açıklamalar konusunda ortaya çıkan sıkıntıyı çözmeye çalıştıklarını bildirdi.


Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin tarihi imzalar TSİ ile saat 18.00 sularında Zürih'te atılacak.

Protokollere Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Erivan adına ise Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan imza atacak.

İmza törenine, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Konseyi'ne başkanlık eden Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da katılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen yıl Eylül ayında Erivan'a yaptığı ziyaretle başlayan yakınlaşma süreci dahilinde, 1 Eylül 2009'de Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlıkları iki ülke arasında protokollerin imzalanması için mutabakata varıldığını açıklamıştı.

Varılan mutabakata göre, imzalanacak olan protokollerin yürürlüğe girmesi için Türkiye ve Ermenistan meclislerinin onayı gerekiyor.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki son resmi belge 13 Ekim 1921'de Kars'ta imzalanmıştı.

PROTOKOLLER NE GETİRECEK?

Protokoller, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden inşa edilmesini öngörüyor.

Protokole göre, Türkiye ve Ermenistan karşılıklı olarak temsilcilikler açacak ve dışişleri bakanlıkları arasında düzenli siyasi istişare gerçekleştirilecek.

Ayrıca Türkiye ve Ermenistan, aralarındaki sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıdıklarını teyit etmiş olacak. Protokolün yürürlüğe girmesinden itibaren 2 ay içerisinde de sınır açılacak.

Tarihsel sorunlar için de, kaynak ve arşivlerin tarafsız bilimsel incelemesini yapmak üzere bir alt komite kurulacak. Komitede Türk, Ermeni ve İsviçre temsilcileriyle diğer uluslararası uzmanlar yer alacak.

Protokollerin tam metni

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber