Terbiyesizliğin Lüzumu Yok...

Cumartesi günü yayımlamış olduğumuz, yeni bir KPSS sınavı yapılmasına ilişkin öneri, bazı ziyaretçilerimiz tarafından beğenilmedi. KPSS sınavı yapılmasına karşı çıkan ziyaretçilerimizin kendilerine göre haklı gerekçeleri olabilir. Ancak, bu manşet yazısının, memurlar.net'in reklam aldığı firmaların önerisi veya yönlendirmesi üzerine yapıldığına dair iddiaların, memurlar.net tarafından terbiyesizlik olarak görüldüğünün bilinmesini istiyoruz. Açıklamalarımız için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 24 Ocak 2005 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere, sınav yapılmamasını isteyen ziyaretçilerimizin gerekçeleri çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Bunlardan yukarıda yer vermiş olduğumuz iddiaya cevap vermeksizin diğerlerine yer vermek istiyoruz.

1- Gerekçe: Ben 95 aldım. Hala atanamadım. Ben atanmadan yeni bir sınav yapılmasın..
Açıklama: KPSS bir yarışma sınavıdır. Bu sınavdan yüksek puan alınması kişinin atanacağı anlamına gelmez. Zaten görüldüğü üzere kamu kurumları sınırlı sayıda atama yapmaktadır. Bu yıl yapılabilecek atama sayısı 48 bindir ve bu sayısının büyük bir kısmı öğretmenlere ayrılacaktır. Burada bir diğer nokta, kadrolara atanmanın sadece puana göre olmadığı, aynı zamanda açılan kontenjanın ve tercihlerin de çok önemli bir rol oynadığı hususudur. Kişi 95 puan dahi almış olsa mezun olduğu alanına ilişkin alım yapılmaması halinde yapılabilecek pek fazla bir şey bulunmamaktadır.

2- Gerekçe: Devlet para kazanmak için sınav yapıyor....
Açıklama: Bu konu gereğinden fazla abartılmaktadır. Yapılan her sınavın bir maliyeti vardır. Soruların hazırlanması, sınav gözetmeleri, dağıtım, kağıt, baskı vs. vs. Devletin bu sınavlardan para kazandığı iddiası konu hakkında bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olanların sık sık belirttikleri bir gerekçedir. Evet, Devletin yaptığı en büyük sınav KPSS'dir. Ama en yine en fazla masraf bu sınav için yapılmaktadır. Devletin gelir kalemleri arasında sınav paralarının önemsiz derecesinde olduğunu belirtmek isteriz. Diğer taraftan her yıl ÖSS sınavı yapılmaktadır. Ancak hiç kimse ÖSS için böyle bir iddia ileri sürmemektedir.

3- Gerekçe: Önce biz girelim. Sonra yeni mezun olanlara sınav açılsın.
Açıklama:
Sitemizin yeni bir sınav açılmasına ilişkin önerisinin temel dayanağı yeni mezun olan kişilerdir. Bu yıl binlerce kişi mezun olacaktır. Ve bu kişilerin de büyük bir kısmı Devlette çalışmak istemektedir. Geçen yıl mezun olan ve KPSS'ye girenlerin istediği gibi. Geçen yıl sınava girmiş olanların hiçbir önceliği yoktur. KPSS sınavı bir yarışma sınavıdır. Kişiler puan durumları, açıklanan kontenjan ve tercihleri doğrultusunda işe yerleştirilir. Diğer taraftan bu gerekçenin fazlasıyla bencil bir nitelik taşıdığını belirtmek gerekmektedir.

4- Öneri: Her yıl bu tür tartışmalar yaşanmaktadır. Bir önceki yıl sınava girenler yeni bir KPSS açılmasını istememektedir. Bunun sebebi de sistemin yanlış kurulmuş olmasıdır. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin KPSS'nin ÖSS hüvviyetine dönüştürüleceğini belirtimiştir. Bunun yolu sistemin değiştirilmesidir. Bize göre sınavın iki yıl geçerli olma durumu ortadan kaldırılmalı, her yıl bir sınav ve iki veya üç yerleştirme yapılmalıdır. Bu halde sistem gerçek anlamda ÖSS gibi kurgulanmış olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber