Soruşturulan kişi istedi, başmüfettiş Bakanlık oluruyla soruşturmadan el çektirildi

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 16 Kasım 2009 08:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AYKUT KÜÇÜKKAYA

Enerji Bakanlığı'nda soruşturmayla görevlendirilen iki müfettiş, soruşturulan ismin bakanlığa yaptığı başvuru üzerine soruşturma görevinden alındı. Soruşturma yetkilerine son verilen isimler Enerji Bakanlığı Başmüfettişi M. Sefa Soydan ile müfettiş Murat Erşan'dı. Soruşturmaları sürdürmek isteyen iki isimle ilgili bakanlık içinde yapılan ?gizli damgalı yazışmada?; bakanlığa bağlı genel müdürlüklere, iki müfettişe ?belge-bilgi vermeyin? talimatı verildi. Bakanlık soruşturmalara son verilmediğini, görevden aldıkları iki müfettiş yerine üç müfettiş görevlendirdiklerini açıkladı.

Enerji Bakanlığı'nda 2009 yılında yaşanan süreç resmi belgelere göre şöyle gelişti: Başmüfettiş Soydan ile Müfettiş Erşan, 2009 yılı ocak ve mart aylarında Enerji Bakanlığı'nın kuruluşları Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) genel müdürlüklerine ilişkin bazı iddiaları incelemek ve soruşturmakla görevlendirildi. Enerji Bakanlığı'nın 4 Kasım 2009 tarihinde gazetemize verdiği resmi yanıta göre, ?soruşturulan kişilerden birinin, tarafsızlığını yitirdiği, soruşturma sırasında belli kişileri koruduğu, dolayısıyla objektifliğini ve tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle soruşturmacı müfettişe bakanlık nezdinde itiraz etmesi üzerine? jet hızıyla gelişmeler yaşandı. Görevlendirmelerin üzerinden birkaç ay bile geçmeden ilk önce iki müfettişin inceleme ve soruşturma yetkileri Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç tarafından resen kaldırıldı.

Müfettişler soruşturmalara devam etmek isteyince bu kez 18 Mayıs 2009 tarihinde Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın onayıyla görevden alındılar. İki müfettişin soruşturma yetkileri 22 Mayıs 2009'da sona erdirildi. İki müfettişin bakanlıkta herhangi bir soruşturma yapma girişimine karşı ne yapılacağı ise kurum içinde yayımlanan gizli yazışmayla müdürlüklere duyuruldu. Yazıda şu ifadelere yer verildi: ?...İkinci bir duyuruya kadar, M. Sefa Soydan ve Murat Erşan'ın genel müdürlüğünüz iş ve işlemleri üzerinde hiçbir inceleme ve soruşturma yetkisi bulunmadığından, kendilerine herhangi bir bilgi ve belge verilmemesi, müfettişlik yetkilerinin kullanılması esnasında işin yürütümü için gerekli olup kendilerine sağlanan imkânların (oda ve araç-gereç tahsisi, ulaşımlarının sağlanması amacıyla vasıta temini vb.) kullandırılmaması, bilgi ve gereğini rica ederim...?

BaEnerji Bakanı Taner Yıldız adına sorularımıza yazılı olarak Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Akif Şam yanıt verdi. Sorumuz ve yanıtı şöyle: ?Bakanlığınız Başmüfettişi M. Sefa Soydan ile müfettiş Murat Erşan hangi inceleme ve soruşturmaları yürütürken görevden el çektirildiler??

?Söz konusu işler yine bakanlık makamının onayı ile adı geçen müfettişlerden alınarak bu kez biri başmüfettiş olmak üzere 3 kişilik bir başka müfettiş heyetine verilmiştir. Dolayısıyla söz konusu soruşturmalara son verilmemiş olup soruşturmalar halen devam etmektedir. Ayrıca adı geçen müfettişlere görevden el çektirilmemiş, sadece yürüttükleri işler yukarıda belirtilen itiraz sonrası üzerlerinden alınıp başka müfettişlere verilmiştir.?

Sürgüne bakanlıktan yanıt yok

Cumhuriyet'in ulaştığı bir başka belgeye göre teftiş kurulu başkanlığı, bakanlık binasından Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 9'uncu katına gönderildi. 2 Eylül 2009 tarihli belgede Enerji Bakanı Yıldız ve Müsteşar Metin Kilci'nin onayı var. Bu onayı sürgün olarak nitelendiren çok sayıda müfettiş, ?yolsuzlukların sumenaltı edilmek istendiğini? iddia ediyor. Bakanlık, ?Teftiş kurulu başkanlığının ve müfettişlerin bakanlık gönderilmesiyle ilgili sürgün iddiası doğru mudur?? şeklindeki sorumuzu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 25. maddesine atıfta bulunarak yanıtlamadı. Bakanlık yazılı olarak verdiği yanıtta, ?Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme kapsamı dışındadır? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber