Hangi emniyet müdürü neden merkeze çekildi?

Haber Giriş : 14 Ocak 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alper SANCAR

Emniyet müdürleri kararnamesi dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnamede, adları çeşitli soruşturmalara karışmış üst düzey personelin merkeze alındıkları görüldü. Kararname ile Emniyet Teşkilatı'nın 2 numaralı ismi ve bir süre önce İzmir'de yürütülen "nitelikli dolandırıcılık" iddiası ile ilgili savcıya şüpheli sıfatıyla ifade veren Mustafa Gülcü merkeze alındı. Aynı soruşturma çerçevesinde yine şüpheli olarak ifade veren Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya da Gülcü ile aynı kaderi paylaştı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan da genelge ile merkeze alınan isimlerden oldu. İstanbul'da yürütülen ve kamuoyunda "hassas burun" olarak bilinen soruşturma kapsamında tutuklanan Arslan, halen cezaevinde bulunuyor. Sakarya'da yürütülen "çete soruşturması" kapsamında çeteye yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla tutuklanan Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal da merkeze alınan isimler arasında yer aldı. Kararnamede merkeze çekilen isimlerden biri de Zonguldak Emniyet Müdürü Ahmet Kaplan oldu. Tokat'ta 7 askerin şehit olmasının ardından yaşanan gerilimi yatıştıran Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Polis Başmüfettişi Mustafa Aktaş ise Tokat Emniyet Müdürlüğü görevine getirildi. Aktaş, Celalettin Cerrah'ın İstanbul Emniyet Müdürü olduğu dönemde, müdür yardımcısı olarak Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltı ve ifade işlemlerini yürütmüştü. Polis başmüfettişlerinden Ali Gezer Düzce, Lütfü Sönmez ise Karaman Emniyet Müdürlüklerine atandılar. Kendi davası için tuttuğu avukatın ücretini "enayiler mangası komutanı değilim" diyerek polislerden topladığı iddia edilen Ardahan Emniyet Müdürü Mehmet Gürtekin de merkeze alındı.

SABAH

'Enayi mangası komutanı değilim' diyen müdür gitti

-?Enayiler mangası komutanı değilim? diyen Ardahan Emniyet Müdürü Mehmet Gürtekin, görevden alındı. Bakanlar Kurulu Kararı ile 4 Eylül 2009 günü merkeze alınan Vali Selim Cebiroğlu, görevde bulunduğu sırada Göle ilçe Emniyet Müdürü İrfan Demirel'i ?performans yetersizliği' nedeniyle görevden almak istedi. Ancak Emniyet Müdürü Mehmet Gürtekin, Vali'nin bu kararına karşı çıktı. Bunun üzerine Vali Cebiroğlu, yazılı emrini yerine getirmeyen Emniyet Müdürü Gürtekin'e ?maaş kesme' cezası verdi. Gürtekin ise maaş kesme cezasına itiraz ederek, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İddiaya göre, tuttuğu avukatın parasını Emniyet Müdürlüğü'ndeki şube müdürlerinden toplayan Gürtekin yine iddiaya göre ?Ben enayiler mangası komutanı değilim. Bu paraları kendi cebimden ödeyemem. Kimse için de Don Kişotluk yapamam? dedi.

Tartışmalar sürerken Ardahan Valiliği'ne atanan Mustafa Tekmen selefinin emirlerini yerine getirmediği için hakkında soruşturma başlatılan Gürtekin'i müfettişlerin isteği üzerine 6 Kasım 2009 günü açığa aldı. Emniyet Müdürlüğü'neyse Nurettin Öztürk vekâleten bakmaya başladı. Açığa alınınca Ankara'ya giden Mehmet Gürtekin, son kararnameyle başka bir göreve atanmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alındı.

RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber