Ak Parti: MHP'nin oyları terörle artıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ocak 2010 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ak Parti'nin hazırladığı ?demokratik açılım' kitabından: Başarısız bir parti olan MHP en yüksek oyunu terörün iyice tırmandığı 1999 yılında almıştır

Ak Parti, demokratik açılıma yönelik tereddütleri gidermek amacıyla 30 soru ve yanıtın yer aldığı demokratik açılım kitabı hazırladı. Ak Parti il başkanlarına dağıtılan kitapta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un birlikte fotoğrafları ve Salih Memecan'ın karikatürleri yer alırken, MHP'ye yönelik ağır ithamlarda bulunuldu.

Ak Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı, ?Sorularıyla ve Cevaplarıyla Demokratik Açılım Süreci, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi? adlı bir kitap yayımladı. 133 sayfadan oluşan kitapçıkta 30 soru ve yanıt yer aldı. Kitabın önsözünü yazan Erdoğan'ın daha önce yaptığı konuşmalardan alıntılara da yer verildi. Ancak açılım sürecinde ağır eleştirilerde bulunan MHP'ye karşı kitapçıkta ağır ithamda bulunuldu. Kitaptaki 19. soruda ?MHP'nin demokratik açılım sürecinde aşırı tepki vermesinin sebebi nedir?? sorusuna yer verilirken, cevabında da şu ifadeler kullanıldı:

Oyları terörle arttı

?Terörün artış gösterdiği dönemlerde MHP'nin oylarında bir artışın meydana geldiği görülmüştür. 12 Eylül 1980'deki askeri darbeden önce sağ - sol, komünist - antikomünist ve diğer çalışma alanları üzerinden siyaset yapan MHP, bu dönemde en yüksek oyunu 1977 seçimlerinde almış (yüzde 6.7), 16 milletvekili çıkarmıştır. Türk siyasi tarihinde ciddi bir varlık gösteremeyen MHP, Doğu ve Güneydoğu'daki terörün 90'lı yıllarda iyice tırmanmasıyla 1999 seçimlerinde tarihindeki en yüksek oy oranına ulaşmıştır (yüzde 18). 3 Kasım 2002 seçimlerinde 57. hükümetin 2. büyük ortağı olan MHP, başarısız performansı, Abdullah Öcalan'ın tutuklanmasıyla birlikte iyice azalan terör eylemlerinden dolayı yeniden barajın altında kalmıştır.

?Şehit cenazeleri?ne vurgu

22 Temmuz 2007 seçimlerinin öncesinde terör olaylarındaki tırmanış halkta reaksiyona yol açmış, MHP neredeyse bütün şehit cenazelerinde maalesef cenaze merasimlerinin formatının çok dışında bir tutum ve davranış sergilemiş, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 15 oy alarak tekrar Meclis'e girmiştir. Tez - antitez mantığına dayalı olarak varlığını sürdüren MHP, demokrasinin çoğulcu vasfını, Türkiye'nin dünya ile entegrasyonunu, farklılıkların zenginlik olduğu hakikatini bir türlü içine sindirememiştir.

İşte görüldüğü gibi bu partiler milletin ana damarından beslenen partiler değil, sorunlu sosyal olaylar üzerinden varlık bulan siyasi hareketlerdir ve bundan dolayı da sorunların çözüm yolunu hep tıkama yoluna gitmişlerdir... MHP ve CHP'nin birlik ve beraberlik söylemi görünüşte olumlu görülse de, bu iki parti de fiiliyatta inkârcı ve ayrımcı politikalara sahiptir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber