Diyanet taslağında 'dini bütün' sıkıntısı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Ocak 2010 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİYANET İşleri Başkanlığı yasa tasarısında, yasanın 1979'da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve 'personelde dini bütün olma şartı' arayan maddede düzenleme yapıldı. Hazırlanan ilk taslakta din hizmetleri sınıfında bulunan personel için bu şart aranırken, muhalefete sunulan son taslakta din hizmetleri sınıfı için aranan dini bütün olma şartı yönetmeliğe bırakıldı.

Hükümet tasarıda Kuran kursları ile ilgili de geri adım attı. Hazırlanan ilk taslakta Yaz Kuran Kursları'na gidebilmek için yaş sınırı ilköğretim beşinci sınıftan üçüncü sınıfa çekilmişti. Muhalefete sunulan son taslakta ise üçüncü sınıf sınırlandırması kaldırıldı. Böylece yaş sınırı ilköğretim beşinci sınıf olarak kaldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1965 tarihli yasasında 1976 yılında değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikler ile ilgili 1979 yılında Anayasa Mahkemesi yasanın bazı maddelerini laikliğe aykırı bularak iptal etti. İptal edilen maddeler arasında 'Diyanet İşleri Başkanı ile Kuruluşun bütün görevlilerinde (itikadi ibadeti tavır ve hareketlerinin İslam törelerine uygunluğu çevresinde bulunur olduğu) ortak niteliğin bulunması' da yer aldı.

2007 yılında hazırlanan ilk taslakta bu maddede düzenleme yapıldı. Taslakta, 'Başkanlık personelinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen genel şartlar ile atanmalarında dini öğrenim yapmış olma niteliği arananlar için bu genel şartlar yanında 'çevresinde itikat, ibadet, tavır ve hareketlerinin İslam Dini esaslarına uygun olarak bilinir olması' şeklinde ortak niteliğin bulunması şarttır' ifadesi yer aldı. Muhalefete sunulan son taslakta ise, din hizmeti sınıfında çalışan personel için aranan şartların yönetmelikle düzenleneceği vurgulandı. Volkan YANARDAĞ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber