Soğuk havada beslenmeye dikkat!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2010 13:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar, soğuk havalar ile birlikte düzensiz beslenmelerin vücut savunma mekanizmasının zayıflamasına neden olduğunu, beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, soğuk havalar ile birlikte mutlaka dengeli beslenmeyi kontrol altında tutmak gerektiğini söyledi. Dr. Nacaroğlu, "Kış mevsimi ile birlikte Türkiye geneli ve Bartın'da soğuk havalar ve kar yağışı etkisini göstermeye başladı.

Beyazın örtüsü altında çocukların kartopu oyunlarını oynamaya başladığı şu günlerde, soğuktan ve mevsimsel kaynaklı hastalıklardan birey ve toplum olarak tedbir alarak korunmamız gerekmektedir. Kış aylarında soğuk havaların etkisi ile vücut direnci düşmekte ve hastalıkların oluşum sıklığı artmaktadır.

Havaların etkisiyle, soğuk algınlığı, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyon hastalıkları, alerjik bünyeli bireylerde ve kronik hastalıkları olan bireylerde KOAH, Diyabet, Kalp, Hipertansiyon tetikleme, depresyon, sivilce, egzema, sedef gibi cilt problemleri, kaşınma, sulanma gibi göz problemleri ile zehirlenmeler, düşmeler sonucu kazalar ve donmalarda da artış görülmektedir.

Soğuk havada vücut direncinin azalması, soğuğun kendisinin alerjin etkisi olması, mikroorganizmalar üzerinde ısının etkisi, soğuk kaynaklı viral hastalık ve diğer hastalıkların oluşması ile diğer hastalıklarda tetiklenme olması, ısınma için kullanılan maddelerin hava kirlenmesine neden olması ile solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlaması ve artırması, hava şartlarının kendisinin alerjik etken olması, hava koşulları nedeni ile çoğu yerde ısınma ve barınmanın toplu olarak yapılması nedeniyle hastalık bulaşma riskinin artması, soğuk etkisi ile damarlarda meydana gelen daralmalar nedeni ile kronik hastalıkları olan bireylerin özellikle kalp damar hastalarının olumsuz yönde etkilenmeleri ve kalp krizlerinde artma, iş gereği dışarıda kalma zorunluluğu, ısınma için soba kullanımında zehirlenmelerin meydana gelmesi, yaşlı ve özürlülerin hava şartlarında buzlanma vb. sonucu denge sorunu nedeni ile ya da yalnız dışarı çıkmaları durumunda kayma sonucu düşmeler ve kırıklar, uzun süre soğuğa maruz kalma ile donmaların meydana gelmesi, nedenleri ile meydana gelmektedir.

Hastalık oluşumunda risk grupları içerisinde özellikle, gebeler, bebekler, yaşlılar, kronik hastalıkları olan bireyler yer almaktadırlar. Risk grubu içinde yer alan ve toplumdaki diğer bireylerin hastalıklardan korunmak üzere bir takım tedbirler almaları gerekmektedir" dedi.

"SOĞUK HAVALARDA HASTALIKLARDAN KORUNMAK GEREKİR"

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, soğuk havaların beslenmeyi de etkilediğini belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için, vücut ısısının korunması için uygun kıyafetlerin ve ayakkabıların kullanılması, güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde yeterli ve dengeli beslenme ile antioksidanlardan zengin beslenme yer almaktadır. Dünya Sağlık örgütü'nün de önerisi ile bu dönemde vücut direncindeki azalmaya dikkat çekerek antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerinin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega - 3 ve omega - 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Bağışıklığı artırıcı etkisi olan spor yapmak da bu dönemde faydalı olabilir.

Risk grubunda yer alan bireylerin soğuk havaya maruz kalmamak için gerek olmadıkça dışarı çıkmaması, artan ısınma ihtiyacı için yakılan soba ve kalorifer dumanına maruz kalmamak için ağzın kapatılması mümkünse maske takılması, yaşlı bireylerin hava değişimlerine uyumları zor olmaktadır bu nedenle kış ve yaz aylarında korunmaları gerekir dışarı kontrollü çıkmalılar, yaşlıların ve özürlülerin buzlanma vb. durumlarda dışarı çıkmaları tamamen engellenmeli, mutlak gerekiyorsa refakatle dışarı çıkmaları sağlanmalıdır" dedi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, toplu yerlerde uzun süre kalınmaması gerektiğini ve alınacak basit önlemlerle kış aylarında değişen hava şartları ve soğuk nedenli hastalıklardan korunabileceği bilineceği konusunda da uyarılarda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber