Muhalefetin 367 oyunu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Mart 2010 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Meclis'teki oylamada 367'nin üzerinde oy alan Anayasa değişikliği maddelerinin referanduma götürülmesine karşı çıkıyor.AK Parti'nin, Anayasa değişiklik paketine 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına yol açacak olan Geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik düzenlemeyi koyması CHP'de sıkıntıya neden oldu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal daha önce bu maddenin kaldırılmasına destek vereceklerini açıklamıştı.

15. MADDENİN BULUNDUĞU PAKET

CHP, geçici 15. madde ile ilgili düzenlemeye kabul oyu vereceğinden, bu madde için 367'nin üzerinde oy çıkmasını planlıyor. Baykal, 367'nin üzerinde kabul edilen maddenin referanduma götürülmemesini istiyor. Baykal, geçici 15. maddenin yer aldığı paketteki diğer maddelere ret oyu vereceğini duyurdu.

ÖNERİSİ BOŞA ÇIKACAK

AK Parti ise Baykal'ın önerisini boşa çıkaracak düzenlemeyi Anayasa paketine koyuyor. AK Parti Anayasa paketine koyacağı madde ile "Bu kanun tarihinde yürürlüğe girer ve halk oyuna sunulması halinde tümüyle oylanır" hükmünü getirecek.

PAKET TÜMÜYLE SUNULACAK

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenlemede de aynı maddeye yer verilmişti. AK Parti'nin bu düzenlemeyi yapması halinde 367'nin altında ve üstünde oy alan maddelerin referanduma götürülmesi halinde paket tümüyle referanduma sunulacak. Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesinin öngören Anayasa değişikliğindeki maddeler de 367'nin üzerinde oyla kabul edilmesine rağmen tümüyle referanduma sunulmuştu.

Paket oyununa alet olmayın

CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'e seslenerek "Anayasa paketi oyununa alet olmayın" dedi. Hürriyet'e konuşan Baykal, Cumhurbaşkanı'ndan beklentileri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: O RİSKİ ALMAMALI ?Cumhurbaşkanının, önüne bazı maddeler 367'nin üzerinde oy almış olarak gelirse, onları referanduma sunmadan geçirmeli. Bu bir cumhurbaşkanından herkesin beklemeye hakkı olduğu tutum. ?Hayır 367'den fazla oy alsa da ben bu paket oyununa alet olacağım. 367'den fazla oy olarak geçen maddeler olsa bile, tümünü referandumun içine sokacağım. Halkoyuna sunacağım' derse ve halk oyuna sunarsa, geçmiş olan Anayasa değişikliği maddesi de geçmemiş olacak. O riski neden alıyorsun. Ayırması gerekir onları, oyuna alet olmamalıdır. Olmayacağının da ortaya çıkması lazım." Baykal "15. maddenin yüzü suyu hürmetine yargı bağımsızlığını ihmal etmemizi beklemesinler. Değişikliğin bir paket halinde hazırlanmış olması, halka ve Meclis'e karşı bir tuzağın kurulmuş olduğunun kanıtıdır. Tekrar ediyorum Cumhurbaşkanı bu oyuna alet olmamalıdır? diye konuştu.

HSYK'da sorun ?tek oy' formülü ile aşılacak

Hükümet, Anayasa'da HSYK'nın yapısının değiştirilmesine yönelik düzenlemenin ardından HSYK Kanunu'nda da değişiklik yapacak. ?Tek oy formülü' ile HSYK'daki ?kast sistemi'nin kırılması hedefleniyor.

BİR ADAYA OY VERECEK

HSYK üyeleri Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında seçimle belirlenecek. Mevcut uygulamada Yargıtay ve Danıştay kontenjanından HSYK üyeleri için 3 isim belirleniyor. Bu isimler arasında Cumhurbaşkanı atama yapıyordu. Yargıtay ve Danıştay'daki 3 ismin belirlenmesinde üyeler birden fazla adaya oy verebiliyordu.

3 HSYK ÜYESİ SEÇİLECEK

HSYK atamasında Cumhurbaşkanı'nın devreden çıkması nedeniyle Yargıtay ve Danıştay üyeleri sadece 1 adaya oy verebilecek. Yargıtay'da en çok oy alan 3 isim HSYK üyesi seçilecek. Bu yöntemle belirli kesimden isimlerin HSYK üyesi olmasının yolu kapatılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adayı olarak üç adayın belirlenmesi seçiminde Yargıtay üyeleri sadece 1 adaya oy verebilecek.

PROPAGANDA YASAĞI

Birinci derece hakimler arasında yapılacak seçimlerde bir hakim veya savcı bir kişiye oy verebilecek. HSYK üyeliği seçiminde propaganda yasağı da getiriliyor. Birinci derece hakim ve savcılar arasında seçimde her ilde sandık kurulacak.

HABER: Bilal ÇETİN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber