Reklam gelirlerinden RTÜK payı azalacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2010 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Mehmet Dadak, Başbakanlığa sundukları yasa tasarısı taslağının kanunlaşması halinde yayın kuruluşlarının reklam gelirlerinden RTÜK'e aktardıkları payın yüzde 5'ten yüzde 3'e ineceğini söyledi.

Dadak, RTÜK'ün, yerel ve bölgesel televizyon ve radyoların temsilcilerine yönelik düzenlediği eğitim seminerine katılmak üzere geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, 1994'te yürürlüğe giren 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunla düzenlenen radyo ve televizyon yayıncılığının yeniden ele alındığını belirtti.

AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi hükümlerine uygun olarak düzenlenen tasarı taslağının Başbakanlıktan, yakın bir tarihte TBMM'ye inmesinin beklendiğini ifade eden Dadak, bu kanunla, radyo ve televizyonların yıllardır yakındığı frekans karmaşasının artık biteceğini söyledi.

Karasal ortamda lisans başvurusu bulunan ve yıllardır yüzde 5 eğitime katkı, yüzde 5 RTÜK payı ödeyen radyo ve televizyon kuruluşlarının lisans sorunlarının çözüleceğini ifade eden Dadak, tasarı kanunlaştığında frekans tahsisi için ihaleye çıkacaklarını bildirdi.

Dadak, yeni yasayla yayın kuruluşlarının karasal yayın lisansına sahip olacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Halen yayınlarını sürdüren radyo ve televizyonların temsilcileri ihaleyi iyi takip etsinler. Bu ihale herkese açık olacak, ancak bir yıl yayıncı olma koşulu aranacak. Burada bizim rekabeti önleyecek herhangi bir tutum sergilememiz suç unsuru teşkil eder. Frekansların kiralama bedelleri konusunda sokaktaki vatandaşın bilgisi ne ise bizim de bilgimiz odur."

Frekans tahsisinde belirli oranda sınırlama olacağını söyleyen Dabak "Yabancı sermayenin yaygın medyadaki payı ise yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber