Zemin etüdlerini inceleyecek mühendis bile yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2010 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, ?olası İstanbul depremine yönelik belediyelerin zemin etüt çalışmalarında bir denetimsizlik ve başıbozukluk bulunduğunu? söyledi.Öztürk, İstanbul'un bir çok semtinde, yapılan zemin etüd çalışmalarını ve onunla ilgili hazırlanan raporları değerlendirebilecek jeoloji mühendislerinin bile bulunmadığını açıkladı.

Öztürk, Zemin Etüdü Mesleki Denetim Görevlisi Dilek İnkaya ve Şube Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kırmızı ile yaptığı basın toplantısında, Deprem Yönetmeliği'ne göre, projelendirilecek bir binanın oturacağı zeminin, zemin etüt raporu hazırlanarak, incelenmesinin yasal zorunluluk olduğunu ancak ilçe belediyelerinin birçoğunda parsel bazında zemin etütlerini sahada denetleyecek ve raporu irdeleyecek bir jeoloji mühendisi dahi bulunmadığını ifade etti.

İstanbul çevresinde büyük bir deprem olacağını bilmeyen kalmadığını kaydeden Öztürk, ?Ancak, depreme hazırlık çalışmaları aksıyor. Zemin etüt çalışmalarında bir denetimsizlik, bir başıbozukluk var? dedi.

MÜHENDİS BİLE YOK

En riskli alanlardan Çanakkale Belediyesinde bulunan tek jeoloji mühendisinin itfaiyede görevli olduğunu, İstanbul'da ise bazı belediyelerde jeoloji mühendisinin dahi bulunmadığını aktaran Öztürk, ?En riskli yerlerin başında yer alan ve yüksek binaların dikildiği Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Arnavutköy, Esenler, Eyüp, Fatih, Şile, Beykoz, Sultangazi, Tuzla, Maltepe, Kartal gibi belediyelerde, bırakın sahada sondajları denetleyecek, hazırlanan raporları bile değerlendirecek bir jeoloji mühendisi bulunmuyor? diye konuştu.

Yalova, Tekirdağ, Bursa ve büyük bir deprem yaşayan Sakarya'nın ise iyi örnekler olduğunu ve jeoloji mühendislerinin bulunduğunu, çalışmaların daha iyi kontrol edildiğini aktaran Öztürk, ?Sakarya'da işler çok iyi gidiyor. İllaki bizim de yıkılmamız mı lazım?? dedi.

Mevcut sondaj ve zemin raporlarının bir jeoloji mühendisi tarafından denetlenmemesi nedeniyle, bazı raporların gerçekliğinden kuşku duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, her belediyenin bir jeoloji mühendisi bulundurması ve yapılan zemin etüt çalışmalarının, özellikle sondaj safhasının mutlaka CD'ye kaydedilerek belgelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber