Anayasa değişikliği: 5 madde komisyonda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2010 17:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa değişiklik teklifinin 5. maddesi de TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

Maddeyle, Anayasa'nın ''Sendika Kurma Hakkı'' başlıklı 51. maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, değişikliğin sendikaları zafiyete uğratacağını öne sürerek, ''Yandaş kurumlara yandaş sendikalar da eklenecektir'' dedi.

Görüşmelerde hükümeti temsil eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, anayasa değişikliğinin Türk toplumu tarafından benimsendiğini ve heyecanla beklendiğini belirtti. Yazıcı, ''Hiç kimse kendisini kandırmasın. Halk arasına giren herkes bunu görecek'' dedi.

Görüşmelerde ''hormonlu oy'' ifadesinin kullanıldığını belirten Yazıcı, hiç kimsenin, hiç kimsenin oyunu ''hormonlu'' olarak nitelendirme hakkına sahip olmadığını söyledi. Yazıcı, ''Bunu ölçme yeteneği de yoktur. Birisinde böyle olağanüstü bir güç varsa onu ben de merak ediyorum. Herkesin oyu eşittir ve her oy kutsaldır'' diye konuştu. Maddedeki değişiklikle ILO'nun sendikal özgürlüklere ilişkin sözleşmesiyle uyum amaçlandığını ifade eden Yazıcı, sendikaların talebinin de bu yönde olduğunu dile getirdi.

Faruk Bal, ''hormonlu oy'' tabirini kendisinin kullandığını belirterek, bununla oy veren kişileri kastetmediğini söyledi. Bal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 367 tartışması nedeniyle seçimde daha fazla oy aldıklarını söylediğini anımsattı. Bal, ''Bunun literatürdeki karşılığı hormonlu oydur'' dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin ''emeklilere de sendika kurma hakkı verilmesine'' ilişkin önergesinin reddedilmesinin ardından oylanan madde kabul edildi.


4 madde komisyonda kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesi kabul edildi.

Söz konusun düzenlemeyle, Anayasa'nın "Ailenin Korunması" başlıklı 41. maddesinin başlığı "Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları" şeklinde değiştiriliyor, maddeye, çocukların korunması konusunda hükümler ekleniyor.

Maddeye eklenen hüküm şöyle:

"Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkç a aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır."

Bu arada, teklifteki "yeterli himaye" ifadesi, CHP'lilerin önergesiyle "korunma" olarak değiştirildi.


3 madde komisyonda kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliğine ilişkin teklifin 3. maddesi kabul edildi.

Kabul edilen madde, Anayasa'nın ''Seyahat Hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde değişiklik öngörüyor. Buna göre, vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilecek.


2 madde komisyonda kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin birinci ve ikinci maddesi değiştirilerek kabul edildi.

Komisyonda, Anayasanın ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören birinci maddesi ele alındı. Uzun süren konuşmaların ardından CHP ve AK Parti milletvekilleri, madde üzerinde değişiklik yapılması amacıyla önerge verdi.

CHP'lilerin verdiği önerge reddedilirken, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge kabul edildi.

Kabul edilen önerge doğrultusunda maddede yapılan değişiklikle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilere de ''pozitif ayrımcılık'' uygulanacak.

Buna göre, Anayasa'nın 10. maddesine, ''Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür'' şeklindeki 2. fıkrasına, ''Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz'' ibaresi eklendi.

***

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi kabul edildi.

Kabul edilen 2. maddeye göre, Anayasa'nın, ''Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesinde değişiklik öngörülüyor.

Buna göre, herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olacak. Bu hak, kişinin kendisi ile ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsayacak. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilecek.


1. madde komisyonda kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonu'nda tartışılan Anayasa değişikliği taslağının ilk maddesi kabul edildi.


Komisyonda Tartışma

- Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Anayasa Komisyonundaki görüşmeleri sürüyor.

Görüşmeler sırasında CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Sayın Cumhurbaşkanı kanuna karşı hile yoluyla Anayasa Mahkemesine yedek üye atıyorsa, 'imza tartışmalarına bir çizik atın' diyorsa, biz size niye güvenelim?" diye sordu.

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, "Biz size niye kendimizi ispat etmekle mükellef olalım? Siz kimsiniz? Cumhuriyetin sahibi misiniz? Çok çirkin bir ifade" dedi.

Kart, öyle bir kompleksin içinde olmadıklarını, sözlerinin başka yerlere çekilmemesi getirdiğini belirterek, "Ben devletin sahibi olmaktan söz etmiyorum. 'Devlet benim' demiyorum. Demokrasideki uzlaşma kavramından söz ediyorum. Demokrasi araç olarak kullanılıyorsa, onlarca somut örnek yaşanıyorsa, bizde güvensizlik doğmasının doğal olduğunu ifade ediyorum" diye konuştu.

Kart'ın ardından söz alan CHP Mersin milletvekili İsa Gök, "Hiç kimse CHP'ye 'siz kimsiniz ki' demesin. Bunun hesabını sorarız. Herkes haddini bilsin" dedi. Bilen, "Siz de haddinizi bilin" karşılığını verdi.


Görüşmeler Başladı

- TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşülmesine başlandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyonda, AK Parti milletvekillerince verilen Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinin görüşmelerine bugün de devam ediliyor.

Dün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edilen teklifin, 1. maddesi ele alınıyor.

Komisyonda, görüşmelere Hükümet adına Devlet Bakanı Hayati Yazıcı katılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber