'10 kuruşa 60 lira' mağduriyeti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2010 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "Hesapta kalan 10, 20, 30 kuruş gibi bakiyeler nedeniyle bankalar, bu paraları noterden gönderdikleri ihtarnameyle talep etmekte, 10 kuruş için 60 lira ihtarname masrafını, daha yüksek bedelli icra masraflarını da üzerine eklemektedir" dedi.

Kaya, yaptığı açıklamada, bankaların son zamanlarda başlattığı yeni uygulamanın tüketicinin mağduriyetine yol açtığını söyledi.

Tüketicilerin, kredi kartı veya bireysel kredi kullandığında borçlarını ödediğini ancak bunu banka memurunun verdiği borç bilgisi doğrultusunda gerçekleştirdiğini belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Kuruş kısımları memur tarafından söylenmediği ve talep edilmediği takdirde tüketici borcunu tamamen kapattığını bilerek hareket etmektedir. Hesapta kalan 10, 20, 30 kuruş gibi bakiyeler nedeniyle bankalar, bu paraları noterden gönderdikleri ihtarnameyle talep etmekte, 10 kuruş için 60 lira ihtarname masrafını, daha yüksek bedelli icra masraflarını da üzerine eklemektedir. Bu konuda Tüketiciler Birliği'ne birçok şikayet gelmektedir."

Kaya, bankaların hesabı kapatma noktasındaki uyarıyı tüketiciye ödeme anında yapması gerektiğini ifade eden Kaya, "Ancak bankaların yönlendirmesi doğrultusunda tüketici ödemesini yapmaktadır. Yüksek meblağları ödeyen tüketicinin kuruşu ödemekten sakınması mümkün değildir" dedi.

Hesap ekstresinin postayla gönderilmesi ve borcunun bildirilmesi halinde tüketicinin bankalardan korktuğu için mutlaka borcunu ödeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, varlığını hissettirmeli, yapılan hukuk dışı ve insafla bağdaşmayan uygulamalara son vermelidir. Tüketiciler, kendilerinden bu şekilde talep edilen ödemelerden dolayı ilgili bankaya itirazını yapmalı, Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine şikayette bulunmalıdır. Yine Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi'ne şikayetlerini ilettikleri takdirde gerekli hukuki destek verilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber