Milli Eğitim Akademisi projesi hayata geçiriliyor

Haber Giriş : 25 Şubat 2005 01:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, 1992 yılında çıkarılan bakanlık Teşkilat Kanunu'nda yer almasına rağmen bir türlü kurulamayan Milli Eğitim Akademisi projesini hayata geçiriyor.

Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması için bir kanun taslağı hazırlayan bakanlık, ?Tüzel kişiliğe sahip, bilimsel, idari ve mali özerkliği? olacak akademiyi bu sene içinde açmayı hedefliyor. Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur) gibi ?bakanlığa bağlı birimler' kapsamında yer alacak akademinin başkanı, Bakanlar Kurulu'nca atanacak. Öğretmen, müfettiş, okul müdürü ve yöneticilere öğretim üyeleri aracılığıyla kaliteli hizmetiçi eğitim verilecek olan akademideki öğretim üyelerinin yapacağı araştırmalar da eğitim sistemine destek sağlayacak. Kadrolu ve görevlendirme ile öğretim üyelerinin çalışacağı akademi sayesinde üniversite camiasıyla Milli Eğitim Bakanlığı birlikte çalışma imkanına kavuşacak.

Bakanlığın hazırladığı ve bu yıl içinde yasalaşması beklenen kanun taslağına göre, akademinin merkezi Ankara'da olacak. Hasanoğlan'da, yaklaşık 10 yıldır devam eden akademi binasının inşaatı da bu yıl bitirilecek. Akademinin kurulması ile bakanlıktaki Hizmetiçi Eğitim Dairesi ile Eğitimi Araştırma Geliştirme Dairesi (EARGED) kapatılacak.

Milli Eğitim Akademisi, eğitim-öğretim, yönetim, denetim ve uzmanlık alanlarında eleman yetiştirmenin yanında bakanlık personeline de eğitim verecek. Akademi, eğitim sisteminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla gerekli araştırma geliştirme ve incelemeleri yapacak.

Akademi; genel kurul, yönetim kurulu, başkanlık ve denetim kurulu organlarından oluşacak. Akademi genel kurulu, bakan, bakanlık müsteşarı, talim ve terbiye kurulu başkanı, bakanlıktaki genel müdürler, bir YÖK üyesi, eğitim fakültelerinden iki dekan ve iki öğretim üyesinden oluşacak. Genel kurul, her yıl haziran ayı içinde toplanacak.

Eğitim camiasının uzun yıllar Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasını beklediğini hatırlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, akademinin kurulmasındaki amacı, ?eğitim sisteminin bütün unsurlarıyla gelişmesine yönelik her türlü araştırma, geliştirme, yetiştirme ve hizmetiçi eğitim çalışmalarının tek bir merkezden akademisyenlerle birlikte yapılması' olarak özetledi. Çelik'in verdiği bilgiye göre akademi ile Türk milli eğitim sisteminin ihtiyaç duyduğu her alan ve kademedeki yönetici, müfettiş, uzman ve öğretmenlerin yetiştirilmesi sağlanacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber