HSYK, yine Ergenekon savcılarının yerlerini değiştirmek istiyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Ağustos 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU

Yüksek Askeri Şûra krizinin çözülmesinin ardından gözlerin çevrildiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 1325 adli yargı hâkim ve savcısının atanmasına ilişkin kararnameyi büyük ölçüde görüştü. Ancak Adalet Bakanlığı ile Kurul'un seçilmiş üyeleri arasındaki, ?Kararnameyi bütün olarak çıkarma ve Ergenekon hâkim ile savcılarının yer değişikliği? konusunda uzlaşma sağlanamadığı için kararname tamamlanamadı.

Geçen yıl da aynı kriz

Geçen yılki gibi bu yıl da HSYK'nın seçilmiş üyeleri, Ergenekon hâkim ve savcılarının yerlerini değiştirmek istiyor. Ancak bakanlığın Kurul'a sunduğu kararname taslağında, Ergenekon hâkim ve savcılarının ismi bulunmuyor. HSYK'nın seçilmiş üyeleri, Ergenekon başta olmak üzere başka unvanlı hâkim ve savcıları da kararnameye dahil etmek taleplerini sözlü olarak gündeme getirdiler. Bakanlık ve HSYK arasında uzlaşma olmadığı için kriz sürüyor.

Kararnamenin parçalı çıkartılması konusunda uzlaşma sağlanırsa iktidar kanadı, kararnamenin rutin bölümünü yayınlayıp, anlaşmazlık bulunan unvanlılar kararnamesini 12 Eylül'deki referandum sonrası oluşturulacak yeni HSYK'ya bırakmayı istiyor. Ancak iki kanat arasında hiçbir uzlaşma sağlanamazsa 1325 kişilik adli, 138 kişilik unvanlı, 135 kişilik idari hâkimler kararnamesi tümüyle referandum sonrasına kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber