İlaca dirençli süper-mikrop uyarısı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 11 Ağustos 2010 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Sağlık Örgütü'nün dün Domuz gribi tehditinin bittiğini resmen açıklamasının ardından İngiltere'de yeni bir virüs ortaya çıktı. Uzmanlar, en güçlü antibiyotiklere karşı bile dirençli olan yeni bir süpermikrobun hastanelere girdiği uyarısında bulundu.

NDM-1 olarak adlandırılan bir enzim üreten bakterinin, Hindistan ve Pakistan'a estetik ameliyatlar için seyahat eden hastalarca İngiltere'ye taşındığı ve hastanelere girdiği açıklandı. NDM-1 enzimi, içine girdiği bakteriyi antibiyotiklere karşı tamamen dirençli kılıyor.

BBC Türkçe servisinin haberine göre İngiltere'de şu ana kadar sadece 50 vaka tespit edildi. Yetkililer, mikrobun küresel düzeyde yayılmasından endişe ediyor.

Saygın tıp dergisi Lancet'te yayımlanan makalede NDM-1 enzimi yayan mikrobun daha yakından izlenmesi tavsiyesinde bulunuluyor ve yeni tip ilaçların gerektiğinin altı çiziliyor.

NDM-1 aralarında E.coli'nin de bulunduğu farklı bakterilerin içine yerleşip bu bakterileri de en güçlü antibiyotik gruplarına karşı dirençli hale getiriyor. Bu antibiyotik gruplar, zaten acil müdahalelerde ve dirençli bakterilere karşı tedavilerde kullanılıyor.

Uzmanlar, NDM-1'in zaten dirençli olan bakterilere bulaşmasından da endişe ediliyor. Bu durumda daha da güçlenecek olan bakteriler insandan insana geçebilir ve tedavisi neredeyse imkansız yeni bir salgın türü ortaya çıkabilir.

Araştırmacıların inceledikleri NDM-1 enfeksiyonlarının en az birinde bakterinin bilinen bütün antibiyotiklere dirençli olduğu saptandı.

Benzer vakaların ABD, Kanada ve Avustralya ile Hollanda'da da görüldüğü, uluslararası araştırmacıların sorunun büyük bir küresel sağlık sorununa dönüşmesinin olası olduğunu söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber