'İnternet andıcı' soruşturmasında bu kez de başsavcı formülü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 'internet andıcı' soruşturmasına müdahale ettiği ileri sürüldü.

Engin'in, aralarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da bulunduğu andıç şüphelilerine "Rapor alın." diyerek ifade vermeye gelmelerini engellediği iddia edildi. Engin'in soruşturma savcılarına da baskı yaptığı öğrenildi.

Genelkurmay'da hazırlandığı iddia edilen "internet andıcı" ile ilgili soruşturma kapsamında aralarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun da yer aldığı 19 şüpheli, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadeye çağrılmıştı. Kendisine davetiye gönderilen Orgeneral Iğsız ve diğer şüphelilerin avukatları ve merkez komutanlığı yetkililerinin soruşturma savcısını arayarak, ifadeye gelecekleri tarihi bildirdiği öğrenildi. Iğsız'ın avukatının savcıyı arayarak kendilerine tanınan sürenin son günü saat 10.00'da geleceklerini söylediği öğrenildi. Ancak bu süreçte İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, devreye girdi. Edinilen bilgilere göre Engin, savcıyı arayarak soruşturma kapsamında çağırdığı isimlerle ilgili davetiyeyi geri çekmesini istedi. Ancak Öz, hukuki işlemleri başlattığını ve davetiyeyi geri çekmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Bunun üzerine Engin, Öz'e, "Şüphelilere sağlık raporu almalarını söyle." diyerek baskı yaptı. Öz'ün bu teklifi de reddetmesi üzerine Başsavcı, bizzat merkez komutanlığını arayarak, şüphelilere rapor almalarını önerdi. Engin-merkez komutanlığı görüşmesinin ardından savcılığa şüphelilerin sağlık raporları geldi. Bu durum soruşturma kapsamında hakkında yakalama emri çıkan ve Savcı Öz'e ifade veren Yüzbaşı Murat Uslukılıç'ın ifadeleriyle de doğrulandı. Uslukılıç ifadesinde, "Ben süresi içerisinde ifade vermeye gelecektim. İstanbul'daki merkez komutanlığına geldim, ancak bana verilen emir üzerine sağlık raporu aldım." dediği öğrenildi. Iğsız'ın 10 günlük raporunun süresi 12 Ağustos'ta sona erdi. Bunun üzerine Engin, tekrar devreye girdi. Savcı Öz'e, "Neden ifadeye çağırmakta ısrar ediyorsun?" diyerek baskı yapmaya devam ettiği öğrenildi. Hasan Iğsız da 13 Ağustos'ta yeniden rapor gönderdi.

Özkan'a: Soruşturmayı talimatınızla yürütüyorum

Aykut Cengiz Engin ile Ergenekon tutuklusu Tuncay Özkan arasında geçen bir telefon görüşmesi 1 Nisan'da gündemi sarsmıştı. Ses kaydında bir dava ile ilgili olarak Özkan'a bilgi veren Başsavcı Engin, "Sorgulamayı başından sonuna kadar talimatınızla yürütüyoruz." diyordu. Engin söz konusu konuşmayı doğrulamış ve 'talimatınızla yürütüyoruz' ifadesinin dil sürçmesi olduğunu savunmuştu: "11 ya da 12 yıl önce yapılmış bir konuşma. O bir dil sürçmesi ya da konuşma esnasında geçmiş olabilir. Gazetede yazı yazan bir kişinin bir savcıya soruşturmada talimatı olabilir mi? Bu kayıt zaten Ergenekon dosyasında suç delili olarak var."

Turan Çolakkadı, andıç dosyasını Öz'den aldı

Türkiye'nin gündemine oturan 'internet andıcı' soruşturması dosyası da Zekeriya Öz'den resmi yazı ile istendi. Dün savcıya ulaşan yazıda, soruşturma dosyasının generallerle ilgili kısmının Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya 24 saat içerisinde devredilmesi talep edildi. Bu olağan dışı süreçte ilginç gelişmeler yaşandı. Yıllık izinde olan Başsavcı Engin, süreci yakından takip etti. Engin, kendisi gibi yıllık izinde olan Başsavcı Vekili Çolakkadı'yı arayarak dosyayı istetti. İzinde olan Çolakkadı, önceki gün adliyeye geldi. Şu an kendisine vekalet eden Savcı Rasim Işıkaltın'la görüştü. Engin'in talimatı doğrultusunda dosyayı Öz'den istemesi için Işıkaltın'a yazı yazmasını söyledi. Bunun üzerine Savcı Işıkaltın, iki gün sonra izni bitecek olan Çolakkadı'nın yazıyı kendisinin yazmasının doğru olacağını söyledi. Bu tartışma üzerine dosyanın bir an önce devredilmesi için yeni bir formül geliştirildi. Öz'den dosyayı isteyen yazıda Savcı Işıkaltın'ın unvanı, "Başsavcı Vekili (Geçici)" olarak yazıldı. "Geçici Başsavcı Vekilliği" uygulaması ise ilk defa bu yazışmada uygulandı. Dosyanın ilgili bölümünün Başsavcıvekili'ne verildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber