Erasmus'la yurt dışına 230 öğrenci, 300 öğretim elemanı gönderildi

Haber Giriş : 08 Mart 2005 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi'nin ev sahipliğinde "Bologna Rehberleri"nin katılımıyla düzenlenen Erasmus bölge toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır, bu çalışmaların Türkiye Ulusal Ajansı ve üniversiteler işbirliğiyle başlatıldığını belirterek, bu alanda şimdiye kadar önemli adımların atıldığını söyledi.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Bayındır, bu yıldan itibaren bu süreçte YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci örgütlerinin yer almaya başladığını belirterek, "Ancak bu yeterli değil. Sivil toplum örgütleri ve iş dünyası da bu oluşumda yer almalı. Eğitim ve iş dünyası birlikte hareket etmelidir. Yaşamla üniversite iç içe olmalıdır. Bunun başka yolu yoktur" dedi.

Erasmus öğrencileri olarak yurt dışına gönderilen öğrenci sayısının 450 kişi olduğunu açıklayan Ulusal Ajans Erasmus Program Koordinatörü Ömer Ayçiçek, "Yıl sonuna kadar bu sayının bin 230'a ulaşması bekleniyor. Şimdiye kadar bu program kapsamında Avrupa ülkelerine gönderilen öğretim görevlisi sayısı ise 300 dolayında. Önümüzdeki yıl Erasmus kapsamında Avrupa ülkelerine gönderilecek öğrenci sayısının 2000, öğretim görevlisi sayısının ise 500'e ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Erasmus programıyla Avrupa ülkelerine gönderilen öğrencilere aylık 400 Euro'luk bir katkı verildiğini vurgulayan Ayçiçek, "Avrupa, öğrenci eksenli dinamik bir öğretim sistemi ve akademik dünya ile iş yaşamı arasında bir işbirliğini öngörüyor. Bu çerçevede Avrupa Kredi Transfer sistemiyle, üniversitelere bir etiket ile diploma eki etiketi veriliyor. Şimdiye kadar diploma eki etiketi almaya hak kazanan iki üniversitemiz, Ege ve Gaziantep üniversiteleri oldu" dedi.

29 Avrupa ülkesi eğitim bakanının imzaladığı 1999 tarihli Bologna bildirisinin amacının, Avrupa yüksek öğretim sisteminin niteliğini geliştirerek, uluslar arası alanda rekabet edebilir bir düzeye yükseltilmesi ve 2010 yılına kadar Avrupa Yüksek Öğretim Alanı'nın oluşturulması olduğunu açıklayan Bologna Rehberi Prof. Dr. Süheyda Atalay, "Bologna Bildirisi'nde altı faaliyet alanı belirlenmiştir. Bunlar, kolay anlaşılır ve karşılaştırılabilir dereceler, iki dereceli yüksek öğrenim, ortak kredi sistemi, öğrenci ve öğretim üyesi dolaşımı, kalite güvencesi konusunda işbirliği ve yüksek öğrenimde Avrupa boyutudur. Bu bildirideki konularla ilgili çalışmalar başta üniversiteler olmak üzere sürecin paydaşları olan öğrenciler, meslek odaları, sanayi kuruluşları, sivil toplum örgütleri gibi çok çeşitli kuruluşların katılımlarıyla artarak devam etmektedir" diye konuştu.

Bologna sürecindeki hedeflerin paydaşlara tanıtımı ve yaygınlaştırılması için Avrupa Komisyonu'nun girişimi ile Socrates Programı çerçevesinde, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından 2004 yılında 12 kişilik Bologna Rehberleri grubunun oluşturulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atalay, "Avrupa ülkelerinde 200'den fazla Bologna rehberi bulunmaktadır.Bu rehberler; kalite güvencesi ve akreditasyon, tanınma ve Avrupa kredi transfer sistemi, 3 kademeli akademik derecelendirme, müfredat ayarlama, yenileme süreçleri konularında çalışmalarını yürütmektedirler" dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber