Eğitimin kızlar üzerindeki etkisi

Haber Giriş : 08 Mart 2005 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim görmüş kızların yaşamlarını, okumayanlardan daha iyi yaşadıkları ve hayatlarını daha kolay idame ettikleri açıklandı.

Türkiye genelinde okuma-yazma oranlarında erkeklerin gerisinde kalan kızların eğitim görmeleri için kampanyalara destek veren UNİCEF, eğitim gören kızların günlük yaşamda da bir çok alanda kendi kararlarını verdiğini, yaşama daha kolay hale getirdiğini belirtti. UNİCEF tarafından üç ayda bir yayınlanan 'Evet Deyin' dergisinde okumuş kızların yaşamda neleri başardığı ele alındı. Eğitim gören kızların evlenmeden, iş hayatına varana kadar bir çok konuda kendi kararlarını verdiğinin belirtildiği yazıda şu görüşlere yer verildi:

"Eğitim görmüş kadınlar ve kızlar daha fazla fırsattan ve yaşam seçeneğinden yararlanabilirler. Eğitim görmüş kadınların ve kızların siyasal toplumsal ve ekonomik karar alma süreçlerine katılma şansları daha fazladır. Eğitim görmüş kızların kendi tercihleriyle daha geç evlenme ve çocuk yapma eğilimleri diğerlerine göre daha fazladır. Eğitim görmüş kızların daha iyi iş bulma ve böylece aile gelirlerine katkıda bulunma imkanı vardır. Eğitim görmüş kızlar evlendiklerinde daha az sayıda çocuk yaparlar ve çocuklarını daha sağlıklı büyütürler, nitekim kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe çocuk ölüm oranları düşmektedir. Eğitim görmüş kızların sağlıkla ilgili konulardaki bilinç ve duyarlılık düzeyleri daha yüksektir. Örneğin kadınların eğitim düzeyleri yükseldikçe HIV-AIDS enfeksiyon oranları önemli ölçüde azalmaktadır. Eğitim görmüş kadınların gebelik dönemleri de daha sağlıklı geçmekte, böylece anne ölüm oranları azalmaktadır. Kız çocuklara odaklanan programların erkekler içinde eşit ölçüde yararlı olduğu görülmektedir".

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber