Yine Sözlü Sınav Yine Adalet Bakanlığı

Adalet Bakanlığının infaz koruma memuru, aşçı ve kaloriferci olmak üzere 1.005 kadrosuna atama yapılacaktır. Ancak, diğer kamu kurumlarının koruma ve güvenlik kadrolarına, sözlü sınav olmaksızın, ÖSYM aracılığıyla ve merkezi yerleştirme ile atama yapılırken, Adalet Bakanlığının infaz koruma memuru kadrolarına sözlü sınavla atama yapmaktadır. Yine, diğer kamu kurumlarının aşçı ve kaloriferci alımları ÖSYM aracılığıyla ve merkezi yerleştirme ile yapılırken, Adalet Bakanlığının aşçı ve kaloriferci alımları sözlü sınavla yapılmaktadır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 10 Mart 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığının memur kadrolarına yapılacak atamalar 2802 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. AK Partinin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimleri ve bu seçimlerden yaklaşık 6 ay sonrasına kadar Adalet Bakanlığının memur kadrolarına yapılacak atamalar da merkezi sınav kapsamındaydı. Bu çerçevede Adalet Bakanlığı da zabıt katibi, koruma ve güvenlik görevlisi, aşçı, infaz koruma memuru vb. kadrolara atama yaparken ÖSYM aracılığı ile ilana çıkmakta ve sözlü sınav yapılmaksızın merkezi yerleştirme ile kişiler kadrolara yerleşmekteydi.

Ancak, bu düzen, 28/05/2003 tarihinde bir değişmiştir. Değişiklik Kanuni düzenleme ile yapılmış olup, aşağıda yer almaktadır.

"Bu Kanunda Madde 114 - a) (Ek ibare: 12/04/2001 - 4642/1. md.) Ceza infaz kurumları ve tutukevleri, çocuk ıslah ve eğitimevleri ile müşahede merkezlerinin memur ve hizmetlileri ile (...) Bütün ilk derece adalet mahkemelerinin, adliyeye bağlı dairelerin yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ve diğer müdür ve memurların;
b) Bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görevli yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ile diğer müdür ve memurların;
(Değişik paragraf: 28/05/2003 - 4863/1. md.) İlk defa atanmaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılan merkezi sınavda başarılı olanlardan; Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre adalet komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınav ve mülakatta başarılı olanlar arasından yapılır. Atama işlemleri, adalet komisyonlarının teklifi ve Bakanlık onayı ile tamamlanır."

Yukarıda yer vermiş olduğumuz metin çerçevesinde 28/05/2003 tarihinden sonra yapılacak alımlarda Adalet Bakanlığı sözlü ve mülakat sınavı uygulamaya başlamıştır.Yapılan bu değişiklik diğer kamu kurumları ile Adalet Bakanlığı arasında bir farklılık oluşturmaktadır. Bunun neden yapıldığını anlamak güçtür. Zira manşet detayında da belirttiğimiz gibi Devlete koruma güvenlik alımı sözlü sınav olmaksızın yapılırken, infaz koruma memuru alımı için niçin sözlü sınav yapılmaktadır. Görevse, aynı görevdir ve Adalet Bakanlığının farklılığı nerden gelmektedir. Burada bir önemli husus ise şudur. Bu uygulama sadece infaz koruma, aşçı ve kaloriferci kadroları ile sınırlı değildir. Zira Adalet Bakanlığındaki tüm kadrolar ÖSYM ilanının dışındadır ve tüm kadrolara KPSS'den sonra sözlü sınav ile atama yapılmaktadır.

Bu yanlış uygulamanın değiştirilmesini umut ediyoruz...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber