Radyoloji çalışanları, çalışma saatlerinin artırılmak istenmesini protesto etti

Haber Giriş : 15 Mart 2005 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın radyoloji ünitelerinde görev yapan personelin çalışma saatlerinin artırılmasına yönelik uygulamasıyla, yeni ölümlere neden olabileceğini öne sürerek, "Bu vebalin altında kalkamazsınız" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca, radyoloji teknisyenlerinin çalışma saatlerinin artırılması ve nöbet tutturulması amacıyla, 'Radyoloji, Radyum ve Elektrik Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname'nin 21 ve 22. maddelerinin değiştirilmesi için başlatılan çalışma, radyoloji çalışanları tarafından protesto edildi. Numune Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, 'Hayatımız tehlikede', 'Çalışma saatini değil, çalışma şartını düzelt' dövizleri taşıyarak, 'Adalet yoksa kalkınma da yok', 'Adaletin bu mu bakanım' şeklinde slogan attılar. Burada bir basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu nizamnamede, 'Röntgen ve radyum ile daimi olarak 5 saatten fazla çalışılamaz' şeklindeki hükmün, 'günde 8, haftada 40 saatten fazla çalışma yaptırılamaz' şeklinde değiştirilmek isteğini belirtti. Bu çerçevede, radyoloji çalışanlarının mesai saatlerinin dışında gece nöbetleri tutturulmasını öngören bir değişikliğin yapılmak istendiğine işaret eden Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili ilgisiz bütün kurumlara danıştığını ancak sağlık çalışanlarının temsil ettiği hiçbir sendikaya ve sivil toplum örgütlerine sorma gereği bile duymadığını kaydetti. Ortaya konan bu anlayışı kınadıklarını ve kamuoyunun takdirine sunduklarını dile getiren Yılmaz, "Günümüz koşullarına uygun olmadığı gerekçesiyle değiştirilmek istenen nizamname, sadece çalışanların çalışma saatlerini artırıp yeni angaryalar yüklemek üzere 21. ve 22. maddelerinin değiştirilmeye çalışılması, kamu sağlığının nasıl bir zihniyetle yönetildiğini göstermesi açısından ibret vericidir" diye konuştu.

Sağlık Bakanına, fiziki koşulları uygun olmayan, en havasız ortamlarda kurulu radyoloji ünitelerinde her türlü radyasyon ve denetimden uzak görev yapan radyoloji çalışanlarının sağlığının önemli olup olmadığını soran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı'nı uyarıyoruz; fiziki koşulların yetersizliği ve cihazların eksikliği gibi nedenlerle çalışanlarımız ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Birçok hastanemizde radyoloji departmanlarında çalışan personele genç yaşta kanser teşhisi konmuştur. Hal böyleyken, radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerini artırmakta ısrar ederseniz, çok sayıda ölüme neden olacaksınız. Bu vebalin altından kalkamazsınız."

Hastane çalışanları, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber