Devlet Halk Dansları Topluluğu'nda kamera krizi!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Ekim 2010 09:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Prova salonuna yerleştirilen ses kayıtlı görüntüleme sistemi, sanatçıları çileden çıkardı. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, uygulamanın 'hırsızlık vakalarına' karşı önlem olduğunu söylese de sanatçılar, sendikaları aracılığıyla suç duyurusuna hazırlanıyor

Kültür Bakanlığı'na bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu, 'BBG Evi'ne dönen prova salonları için harekete geçti. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, geçen eylülde zaten giriş ve çıkışlarında güvenlik kameraları bulunan Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde, dansçıların provalarını yaptığı salona da ses kayıt sistemli kamera yerleştirdi.

YA İNTERNETE DÜŞERSEK

Yönetimin, 'Hırsızlık oluyor, umuma açık bir alana kamera konulabilir' gerekçesine karşın, bu durum özellikle kadın dansçıları isyan ettirdi. 100 kadar dansçının, provalarda yaptığı tüm hareketlerin ve konuşmaların kayıt altına alınması, şikayet konusu oldu. Ancak yönetim, güvenlik gerekçesiyle uygulamada ısrar etti. Kadın dansçılar, provalarda oluşabilecek istenmeyen görüntülerin, kötü niyetli kişilerce farklı amaçlarla internet ortamında da kullanılabileceğini, bu uygulama nedeniyle rahat hareket etmenin mümkün olmadığını dile getirdiler. Herkesin eşofman ve spor ayakkabıyla prova yaptığı bir mekanda, yönetimin 'hırsızlık' bahanesiyle bu uygulamayı başlatmasını inandırıcı bulmayan dansçılar, aynı zamanda birçok insanın da zan altında bırakılmasından yakındılar.

SENDİKA DEVREYE GİRDİ

KAMERALARIN elde ettiği görüntü ve ses kayıtlarının, Genel Müdürlük tarafından da izlendiğini öne süren sanatçıların şikayeti üzerine Kültür Sanat-Sen, olaya el koydu. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini belirten sendika, bu uygulamaya son verilmesi için Kültür Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı'na 19 Ekim'de bir yazı gönderdi. 2010 tarih ve 700 sayılı yazıda, Personel Daire Başkanlığı tarafından acilen gereğinin yapılması istendi. Kültür Bakanlığı yazıyı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Gelecek yanıtı bekleyen Kültür Sanat-Sen ve sanatçılar, sonuç alamazlarsa suç duyurusunda bulunacak.

Dilek GEDİK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber