Aftan Yararlanmak İsteyenler 18.05.2005 Tarihine Kadar Başvuru Yapılmalı

Öğrenci affı 18/03/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Af, 29.6.2000 tarihinden 18/03/2005 tarihine kadar olan dönemde, yüksek öğrenim kurumları ile ilişiği kesilen veya bir üst sınıfa geçemeyen öğrencileri kapsamaktadır. Kanundan yararlanmak isteyenlerin iki ay içinde ayrıldıkları yüksek öğrenim kurumuna başvurması gerekmektedir. Bu önemli af tasarısına ilişkin diğer ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 19 Mart 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AF HANGİ YILLARI KAPSAMAKTADIR?

Af, 29.6.2000 tarihinden 18/03/2005 tarihine kadar olan dönemi kapsamaktadır.


İLİŞİĞİ KESİLEN ÖĞRENCİLERİN DURUMU

Kendi isteği ile ilişiği kesilenler de dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmiş öğrencilere ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilir. Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmış ise bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girerler ve bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılır.


UYGULAMALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YAPAN OKULLARDAN AYRILAN ÖĞRENCİLERİN DURUMU

İlişiğin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı saklı olmak üzere, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumunca devam imkânı sağlanır. Bu öğrenciler için Kanunun öngördüğü sınav süreci ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlar.


DERS VEYA NOTTAN DOLAYI BİR ÜST SINIFA GEÇMEYENLERİN DURUMU

Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere; üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilir.

Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen öğrencilere de bir üst sınıfa devam etme ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınır; mezun olamayan öğrencilere ise istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınır.


AZAMİ ÖĞRENCİLİK SÜRESİ DOLDURULDUĞU İÇİN İLİŞİĞİ KESİNLENLER

2547 sayılı Kanunda öngörülen azamî öğrenim sürelerini doldurdukları için, kurumları ile ilişikleri kesilen öğrencilere; alamadıkları dersler için, bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı tanınır.


DENKLİĞE ESAS SEVİYE TESPİT SINAVI BAŞARISIZLIĞI

Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen denklik işlemlerine esas olmak üzere yapılan seviye tespit sınavlarında başarısız olan öğrencilere ek bir sınav hakkı verilir.


ASKERLİK TECİLİ/ ASKERDE OLAN VEYA TUTUKLU BULUNANLARIN DURUMU

Müracaat süreleri içerisinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu Kanun hükümlerine göre verilmiş hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılırlar.
Halen askerlik görevini yapmakta olanların terhislerinden sonraki iki ay içinde müracaat hakları saklıdır.
Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde müracaat ettikleri takdirde, bu Kanun hükümleri çerçevesinde haklarını kullanabilirler.


LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE İLİŞİĞİ KESİLENLER

Lisansüstü öğrenim görürken, her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı; yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilir. Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara iki sınav hakkı tanınır. Sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartı ile iki sınav hakkı tanınır.


BAŞVURULAR NE ZAMAN KADAR YAPILMALI

Yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yürürlük tarihinden (18/03/2005) itibaren iki ay içinde (18/05/2005) kurumlarına müracaatları şarttır.

Kanunun tam metni için başlığa tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber