Meslek liselerini tercih eden öğrenci sayısı arttı ama öğretmen atanmıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 20 Aralık 2010 08:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Meslek liselerini tercih eden öğrenci sayısı arttı. Ancak son 11 yılda mesleki ve teknik öğretmen kadroları 2 binden 500'e kadar düştü.

UMAY AKTAŞ SALMAN

Oğuz Sayar, 10 yıl önce Gazi Üniversitesi Tesisat Öğretmenliğinden mezun oldu. Çobanlık, kahvehanede çıraklık yaptı, internet kafede çalıştı ama bir tek branşında öğretmenlik yapamadı çünkü hâlâ atama bekliyor. Sadece Oğuz Sayar değil 70 bin mesleki ve teknik öğretmen, kadroların son 11 yılda 2 binlerden 500'e düşmesi yüzünden yıllardır atama bekliyor. Mesleki eğitimin yüzde 28'den yüzde 43'e yükseldiği Türkiye'de 2003-2009 arasında atananlardan sadece yüzde 9.5'i meslek öğretmeni.

18 fakülte kapandı

Milli Eğitim Bakanlığı, her fırsatta mesleki eğitimin önemini vurguluyor. Ancak meslek liselerine gerektiği kadar öğretmen atanmıyor. Kimi alanlarda kadrolar tekli hanelere kadar düştü. İstihdam sorununa çözüm üretmek için 18 mesleki ve teknik eğitim fakültesi kapatıldı. Fakülteler en son 2009'da öğrenci aldı.Teknik eğitim fakülteleri yerine teknoloji fakülteleri, mesleki eğitim fakülteleri yerine de sanat ve tasarım fakülteleri açıldı. Teknoloji fakültesi mezunları mühendis olacak, öğretmen olmak isterlerse formasyon alacaklar. Peki ya yıllardır atama bekleyen mezunlar ne olacak?

Yedi yıldır atama bekleyen Ayşe Çelik, Gazi Üniversitesi El Sanatları öğretmenliğinden mezun. Kadrolu olarak atanamadığı için ücretli olarak bir ilköğretim okulunda teknoloji tasarım öğretmenliği yapıyor. 28 yaşındaki Çelik şöyle konuşuyor:

?Alanımızdaki öğretmen açığı 400. Ancak üç, beş kişilik atama yapılıyor. Okulların yanı sıra halk eğitim merkezlerine, rehabilitasyon merkezlerine de atanabiliyoruz ama yapılmıyor. Öğretmen açıkları 500 TL alan ücretli öğretmenlerle dolduruluyor. ?

Sadece 47 kişi atandı

Tesisat öğretmenliği mezunu olan Oğuz Sayar ise Eskişehir'de ağabeyinin internet kafesinde çalışıyor. Yeşil kart sahibi Sayar,Türkiye genelinde 184 okulda tesisat öğretmenliği yapabileceğini, bu okulların her birinde de kadro açığı olduğunu vurgulayarak ?Son atama döneminde barajı aşıp 280 kişi tercih yaptı. 47 kişi atandı?

?MEB'in öncelikleri yanlış'

Eski YÖK Başkanvekili Prof.Dr. İsa Eşme'ye göre sorunun iki nedeni var: ?Bu fakültelerin kontenjanları ölçüsüz arttırıldı ve MEB'in atama öncelikleri yanlış. 2003-2009'da atanan 147.702 öğretmenin yüzde 9.5'i mesleki eğitime ayrıldı. 2007'de, teknik eğitim fakültelerini uygulamalı bilimler fakültesine dönüştürecektik. Bizden sonra proje değiştirildi. Bu fakülteler yerine ?teknoloji fakültesi' adıyla mühendislik fakültelerinin benzeri açıldı. Meslek lisesi öğretmenliği formasyon eğitimine indirgendi. Atanma şansı daha da azaldı.?

Uzay Mühendisliği

Fen-matematik puanından öğrenci alan bölümün eğitimi 4 yıl. Uzay mühendisliğini, ROKETSAN'da çalışan İlke Akbulut anlattı:

Hangi dersleri alır? Matematik-fiziğin yanı sıra hava uzay yapıları, yörünge mekaniği, roket itkisi, uzay ortamı, uzay aracı sistem tasarımı, uydu yönelme kontrolü.

Nerede çalışır? Roketsan, Aselsan gibi savunma sanayiinde, havacılık sektöründe ve TÜBİTAK-Uzay gibi enstitülerde çalışılabiliyor.

Ne iş yapar? Uyduların, uzay araçlarının tasarım ve geliştirilme aşamasında sistem mühendisliği yapar. Uydunun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılmasından yörüngeden çıkartılmasına kadar her aşamada çalışır.

Hangi yetenekler lazım? Analitik düşünce yeteneği ve kendini geliştirme isteği.

Artıları eksileri neler? Artısı yapısal, elektronik gibi birçok disiplinde bilgi edinilmesi. Eksisi, yeni olduğu için mesleğin az bilinmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber