Toplu sözleşme yasa taslağı hazır, memur daha yüksek zam alacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Aralık 2010 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa oylaması öncesinde tartışmalara yol açan memura toplu sözleşme hakkı verilmesine ilişkin düzenleme tamamlandı. Tasarıyla birlikte 2.5 milyon memur artık daha yüksek oranda zam imkanı elde edecek

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Anayasa değişikliği paketinde yer alan memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesine yönelik yasa tasarısı tamamlandı. Tasarıyla, 2.5 milyon memura toplu sözleşme hakkı getiriliyor. Tasarının yürürlüğe girmesinin ardından, memurlara daha yüksek zam almanın yolu açılacak. Anayasa değişikliği paketine ilişkin oylama sürecinde kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ve muhalefetin ?uygulanamaz? olarak nitelendirdiği, toplu sözleşme hakkı için düğmeye basıldı. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, bir süredir toplu sözleşme yasa tasarı taslağı üzerinde çalışma yürütüyordu. Çalışmalar çerçevesinde, memur sendikaları ile de görüşülerek tasarı metni oluşturuldu. Metinde, Anayasa değişikliği çerçevesinde memurların, ?mali ve sosyal' haklarının ?toplu sözleşmelerle' belirlenmesi öngörüldü.

TOPLU SÖZLEŞMEYE GEÇİLİYOR

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya önümüzdeki hafta sunulması planlanan tasarı taslağında, memurların maaşlarının ve diğer özlük haklarının, toplu görüşme yerine toplu sözleşme ile belirlenmesi öngörüldü. Halen memur zamları toplu görüşmeler ile belirleniyor. Toplu görüşmelerde de kamunun dediği oluyor. Yani memur sendikalarının, zam oranlarını değiştirme şansı bulunmuyor. Toplu sözleşmede ise zam oranları konusunda uzlaşmaya varılmaması halinde uzlaştırma kuruluna gidilecek. Uzlaştırma kurulunun kararı ise kabul edilecek. Toplu görüşmede ise uzlaştırma kuruluna gitme hakkı bulunuyor ancak uzlaştırma kurulunun kararının uygulanma zorunluluğu bulunmuyor.

2012'DE UYGULAMAYA GİRECEK

Toplu sözleşmeye geçilmesi ile birlikte, memurlar daha yüksek zam alma imkanı elde edecekler. Örneğin, 2011 yılında toplu görüşmelerde memurlara yüzde 4 artı 4 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Uzlaştırma kurulu ise memurlara birinci altı ay için yüzde 6 ikinci altı ay içinde yüzde 6.5 oranında zam verilmesini kararlaştırdı. Toplu sözleşme hakkının yürürlüğe girmesiyle birlikte, uzlaştırma kurulunun kararı geçerli olacaktı. Memurlar, 2011 yılında 4 artı 4 yerine, yüzde 6 artı yüzde 6.5 zam alacaklardı. Söz konusu düzenlemenin, 2012 zamlarının belirlenmesi sırasında uygulanması planlanıyor. Tasarıda ayrıca memurlara verilen diğer yan ödemelere de yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber