Polis, spor müsabakalarında görev almak istemiyor

Haber Giriş : 24 Mart 2005 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis memurları arasında yapılan bir ankete göre, polislerin yüzde 67.2'si spor müsabakalarında özel güvenlik şirketlerinin görev yapmasını istiyor. İlter Kaynak ve Atilla Pulur tarafından yapılan ve Polis Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan, "Futbol karşılaşmalarında görev yapan polislerin seyirci saldırganlığını algılama biçimleri" konulu araştırmada; Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Antalya illerinde görev yapan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü personelinden 609 polis ile bir anket gerçekleştirildi.

Anket sonucuna göre, polis memurlarının yüzde 98'i futbol seyircisinin diğer branşlara göre daha saldırgan olduğunu, yüzde 53.2'si ferdi sporlarının seyircisinin daha sakin ve ölçülü olduğunu, yüzde 54.4'ü seyircilerin maçlara deşarj olmak için gittiklerini belirtti. Polislerin yüzde 67.2'si spor müsabakalarında sadece özel güvenlik şirketlerinin yer alması gerektiğini kaydetti. Polislerin yüzde 65.6.'sı seyircileri saldırganlığa yönelten sebep olarak; basın, kulüp yöneticileri, hakemler, karşı takım seyircisi, oyuncu hataları, teknik adamlar ve amigo unsurlarının hepsini ayırt etmeden sıraladı. Polislerin yüzde 46.6'sı futbol maçlarında stadın maraton kısmındaki, yüzde 41.9'u kale arkası, yüzde 9.3'ü kapalı tribündeki ve yüzde 2.2'sinin ise protokol seyircisinin daha saldırgan olduğunu ifade ederken, polis memurlarının yüzde 86.5'i amigoların seyircileri yönlendirmede etkili olduğuna inandığı ortaya çıktı. Kadın seyircilerin maçları daha sakin izlediği söyleyen polislerin oranı yüzde 53 olurken, maçlarda kadın seyirci olmasın taşkın, saldırganlık ve küfrü azaldığını düşenin polis oranı ise yüzde 26.8 oldu.

Polislerin yüzde 48.4'ü ise kadınların maça gelmesinin taşkınlığı, küfrü ve saldırganlığı azaltmayacağını düşündüğü anlaşıldı. Polis memurlarının yüzde 91.3'ü de daha önceden tespit edilen aşırı saldırgan kişilerin ve taşkınlık yapan seyircilerin müsabakalara alınmamasını istemekte.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber