Keçi gribi yok, mevsimsel grip var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2011 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, şu anda Türkiye'de görülen gribal enfeksiyonun ''tamamen viral kaynaklı mevsimsel bir grip olduğunu ve keçi gribi olmadığını'' belirterek, şu anda ilk sırada B tipi gribin, ikinci sırada H1N1'in ve üçüncü sırada H3N3'ün etkili olduğunu söyledi.

Ertek, son günlerde Türkiye'de yaygın olarak görülen gribal enfeksiyonla ilgili bilgi verdi.

Grip virüslerinin A, B ve C olmak üzere üç grupta toplandığını belirterek, A grubunun insanlarda, kanatlı ve diğer hayvanlarda; B grubunun sadece insanlarda ve C grubunun ise domuzlarda ve insanlarda görüldüğü belirten Ertek, şimdiye kadar pandemilerin A grubu kaynaklı olduğunu ifade etti.

Ertek, Türkiye'de pandemi durumunun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şu andaki durumun virüs kaynaklı mevsimsel grip olduğunu söyledi. 2009-2010 pandemi döneminde grip sezonunun erken başladığını, Ekim ayından itibaren çok yoğun grip vakalarını ile karşılaştıklarını anımsatan Ertek, bunun çok beklenen bir durum olmadığını, hastalığın Kasım-Aralık aylarında daha fazla arttığını söyledi.

Ertek, şunları kaydetti:

''Ülkemizde grip sezonu ocak ayında başlar ve şubat-mart aylarında artarak devam eder, nisan ayından itibaren etkisini kaybeder. Bu yıl ise bir iki haftalık bir gecikme oldu. Ocak ayının ikinci haftasında daha yoğun olarak mevsimsel grip görülmeye başladı.

Şu anda da pandemi döneminin dışındaki diğer yıllara bakıldığında herhangi bir farklılık arz eden bir durum yok. Sadece iki haftalık bir sarkma söz konusu. Bunun de sebebi, iklimin biraz daha ılıman geçmesinden dolayı, süreç gecikti.''

-''KEÇİ GRİBİNDEN KAYNAKLANMIYOR''-

Şu an etkili olan virüsün keçi gribi olmadığını belirten Ertek, merkezlerinde 15 ilden gribal enfeksiyon belirtileri gösteren hastalardan örnekler alarak inceleme yaptıklarını anlattı.

Ertek, incelemelerde, Türkiye'de etkili olan virüsün ne olduğuna dair analiz yaptıklarını ve bunu haftalık olarak merkezin internet sitesinde yayımladıklarını belirtti.

Keçi gribinin daha çok hayvancılıkla uğraşan, pastörize edilmemiş enfekte sütlerin tüketilmesi ya da enfekte hayvanla çok yakın temas sonucu bulaşabildiğini ifade eden Ertek, şunları söyledi:

''Hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde görülür. Zaman zaman 100-200 kişide görülebilen lokal salgınlar yapar. Tüm toplumu etkileyen bir enfeksiyon değildir.

İnsana geçtikten sonra gribe benzer şekilde baş ağrısı, ishal, ateş, halsizlik, etraf ağrısı görülebilir. Genellikle akciğeri tutar ve zatürre benzer bir durum olabilir, bazen karaciğeri tutabilir, kalp kapaklarını ve beyini tutabilir. Gripten tamamen farklı bir tablodur. Şu anda ülkemizde görülen tamamen viral kaynaklı mevsimsel bir griptir, keçi gribi değildir.

Vatandaşların, bu konuda rahat olması gerekiyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber