Polis, çalınan otomobili bir günde, sahibini üç ayda buldu!

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük şehirlerde oto hırsızlığının önüne geçilemiyor. İstanbul'da bir gecede yaklaşık 40 araç çalınıyor. Yıllardır biriktirdiği para ile 38 yaşında otomobil sahibi olan gazeteci Mükremin Albayrak'ın başına gelenler trajikomik bir hikayeye dönüştü.

Albayrak'ın 3 Ocak'ta kaybettiği aracı ertesi gün bulundu. Bir otoparka çekilen aracını teslim alması için Albayrak'a üç ay sonra haber verildi. Aracını almaya giden Albayrak'tan otoparkçının 690 YTL ücret istemesi de olayın bir başka boyutunu gözler önüne serdi.

Gazeteci Albayrak'ın başına gelen-ler, ocak ayının ilk günlerinde başladı. 3 Ocak 2005 günü satın aldığı aracıyla arkadaş ziyaretine giden Mükremin Albayrak, park ettiği aracını bir daha göremedi. Aracını satın aldığı ilk günde kaybeden gazeteci, çalıntı başvurusu için Sefaköy Polis Merkezi'ne gitti.

Çalıntı araç ihbarı yaptıran Albayrak, otomobilinin bulunacağı günü beklemeye başladı. Polis telsizlerinden, 1 hafta boyunca Hyundai marka çalıntı aracı anons edildi. Oysa araç emniyet yetkilerince ertesi gün Zincirlikuyu mevkiinde E-5 karayolu üzerinde terk edilmiş halde bulundu. Olay yeri inceleme ekiplerinin parmak izi çalışmasının ardından araç, Polis Vakfı'na bağlı Nur Otoparkı'na çekildi. Burada tutanaklar imzalanarak en yakın karakola bildirildi. Ancak otomobil, ilgili polis merkezlerine bildirilmediği için Albayrak aracının bulunduğundan haberdar olmadı. Diğer taraftan, aracın bedelini kasko şirketinden almak için 3 ay uğraşan Albayrak, kasko bedelini almıştı. Albayrak, arkadaşlarına ?Umutluyum, o arabayı çok sevmiştim. İnşallah bulunursa tekrar almayı düşünüyorum.? diyordu. Albayrak'a müjdeli haber 1 gün değil, 3 ay sonra ulaştı. Aracının bulunduğunu öğrenmesinin ardından gazeteci hemen ilgili otoparka gidince, 15 Ocak'ta bu otoparkı dolaştığını hatırladı. Grand Cevahir Otel'e haber takip etmeye giderken bindiği aracın şoförüne arabasının çalındığını anlatınca şoförün kendisine ?Geçtiğimiz ay bizim de bir arabamız çalındı. Türkiye Gazetesi Hastanesi'nin arkasındaki otoparkta bulduk. İstersen bir bakalım.? dedi. ?Belki benim aracım da buradadır.? diyerek otoparka giden Albayrak, aracını göremedi. Ancak 3 ay sonra öğrendiği bilgiye göre aracı 4 Ocak'tan bu yana bu otoparkta bulunuyordu. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, aracın bulunmasının ardından sahibine geç haber verilmesinin polis ekibinin hatası olduğunu belirtiyor. Bulunan araçların otoparka çekilmesinin ardından polis ekiplerinin hırsızlığın olduğu bölgedeki polis merkezine bilgi vermesi gerektiğini ifade eden yetkili, ?Burada polislerin dalgınlığı olmuş. Aracın bulunup otoparka çekilmesinin ardından olayın meydana geldiği bölge polis merkezine aracın bulunduğu ve sahibi tarafından teslim alınması gerektiği ile ilgili bilgi verilmesi gerekir. Bu tür durumlarda vatandaşlar otopark ücreti ödememeli.? diye konuşuyor. Otoparka gittiğinde aracının direksiyon kutusunun kırılarak düz kontak yöntemiyle çalındığını gören Albayrak, tamponda da az bir hasar olduğunu gördü. Bir gün sonra bulunan aracından 3 ay sonra haberdar edilmesi hem de aracını teslim almak isterken 690 YTL çekici ve otopark ücreti talep edilmesi Albayrak'ı iyice çileden çıkarttı. Albayrak, aracı çalınanlara da küçük bir tavsiyede bulunuyor: ?Eğer aracınızdan haber alamıyorsanız çevrenizde ne kadar yediemin otoparkı varsa uğrayıp bakın. Çalıntı aracın bulunması halinde izlenmesi gereken resmî prosedür ise şöyle işliyor:

Çalıntı araçlar nasıl bulunuyor?

Bulunan araçlar ekipler tarafından tespit edilerek tutanak tutuluyor. Olay yeri inceleme ekipleri gelerek parmak izi inceleme işlemi yaptıktan sonra araçlar en yakın yediemin otoparkına çekiliyor. Araç, otoparka çekildikten sonra tutanakla birlikte polis ekipleri en yakın karakola aracın bilgilerini veriyor. Karakol da aracın çalıntı başvurusu yapılan ilk karakolu bilgilendiriyor. Müracaatı alan karakol ekipleri araç sahibine aracının bulunduğu bilgisini iletiyor. Çalıntı olduğu belirlendikten sonra bulunan araçlar için yediemin otoparklar araç sahibinden günlük 8-13 YTL arasında ücret talep ediyor. Otoparkların bir kısmı ise Polis Vakfı'na bağlı. Emniyetten alınan bilgiye göre bu araçların bulunduğu yerden belirlenen otoparka çekilmesi için araç sahibinden en az 60 YTL ücret alınıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber