Bakan Şimşek, kayıt dışı ile mücadelede destek istedi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2011 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın Türkiye'yi geri bıraktığını, bu durumu ortadan kaldırmak için iktidar olarak ciddi bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Şimşek, bu faaliyetlere tüm toplum kesimlerinin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen 2. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumu'na katılan Bakan Şimşek, kayıt dışıyla ilgili devletin elini güçlendirecek çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Kayıt dışının adaletsizliğin çok önemli bir unsuru olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Kayseri'de mobilya üretim merkezisiniz 30 bin çalışanınız var. Türkiye genelinde 22 büyük mobilya üretiminin 11 tanesi burada. Mobilya stratejik bir sektördür. Türkiye'nin ihracat ve üretim potansiyeli muazzamdır. Kişi başı mobilya tüketimi 15 Euro'dur. Avrupa ortalaması 60-70 eurodur. Biz onlarla arayı kapatacağız. Bu sektörün geleceği son derece parlaktır. İki tane üretici düşünün, birisi kayı dışı eleman çalıştırıyor kurumlar vergisi gibi kayıt dışılığı var ve büyük bir avantaj elde ettiğini zannediyor. Kayıt içi çalışan rekabet etmek için çok daha yenilikçi, rekabetçi bir yapıyla işini kurgulayabiliyor. O dünya ile rekabet edebiliyor ve o nedenle ki Paris'te mağaza açabiliyor. Diğeri en ufak bir şokta ayakta duramaz. Verimsiz çalıştığının farkında bile değil. Kayıt dışı ülkeyi hakikaten geriye götüren, olumsuz etkileyen bir husus. Sadece vergi boyutuyla değil, haksız rekabet adaletsizlik apayrı bir boyut. Burada önemli olan firmalarımız verimli bir yapıda çalışmıyor. Yenilikçi olmadığı için kayıt dışılık hakikaten Türkiye'yi geri bırakıyor. Bizim mutlaka bu konudaki çabalarımıza herkesin destek vermesi gerekiyor. Burada da muhasebeci ve mali müşavirlerin katkıları çok büyük olacak." dedi.

Türkiye ekonomisinin temellerinin çok sağlam olduğuna değinen Maliye Bakanı Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde çok önemli reformlar ve doğru politikalar uygulandığı için krizden tahribat yaşanmadan güçlü bir şekilde çıkıldığını anlattı.

Ekonomik bunalımın herkesi etkilediğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Slovenya 2009'da yüzde 9 küçüldü. Kriz sonrası 2010'da da toparlanma olmamış büyüme oranı yüzde 1 civarında. Türkiye'ye bakıyorsunuz. Türkiye'de dış taleplerin daralması, kötümserliğin bulaşıcı olması nedeniyle bazı sektörler etkilendi. Ama Türkiye'nin makro ekonomik temelleri çok sağlam olduğu için Türkiye çok hızlı bir şekilde kriz öncesine hemen hemen her göstergede döndü. Amerika kriz boyunca 6,5 milyon istihdam kaybetti. Türkiye 2,2 milyon net istihdam kazancıyla bu dönemi kapattı. Geçen yıl 1 milyon 300 bin vatandaş iş buldu. Çünkü faizler enflasyon tek hanede. Genel bir istikrar var. Yani önünü görebiliyor. Ama çok önemli konular. Doğru politikalar olmazsa bunlar garanti değil. Son 40 yıla bakıldığında bunlar istisnai dönemler. Türkiye'nin yakın dönem ekonomik tarihini incelediğinizde tek haneli enflasyon, tek haneli faiz oranları istisnai dönemdir. Enflasyon 1968'den beri en düşük seviyededir. Aslında o seviyede tutulabilirdi ama her zaman dış şoklar öngörülemiyor. Dünya gıda fiyatları, tahıl fiyatları rekor düzeylere ulaştı. Petrol fiyatları son bir yıl içinde yüzde 60 düzeyinde yukarıda. Maalesef önümüzdeki aylarda petrol ve gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde oluşturacağı baskı olabilir. Ama biz şuna inanıyoruz; enflasyon kalıcı bir şekilde tek haneye düşmüştür. Şuanda bir hedefimiz var düşük tek haneli enflasyonu orta ve uzun vadede tutmaktır. Bunun içinde içerde rekabeti arttırmamız gerekir. Çünkü rekabet beraberinde verimliliği ve yenilikçiliği getiriyor. Bu da fiyatları düşük tutuyor tüketici ve ülke ekonomisi lehine. Türkiye'nin büyüme potansiyeli yüksektir. Bu yıl yüzde 4,5 mütevazı temkinli bir düşüncemiz var. Burada bizim için önemli olan uzun vadede sürdürülebilir büyümedir."

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Suat Özsoy, konuşmaların ardından Bakan Şimşek'e katılımdan dolayı plaket verdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber