40 milyon dolarlık emekli astsubay

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Mart 2011 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce 'sahte bilirkişi' iddiasıyla gündeme gelen alacak davasında bu kez 'hisse devri' skandalı patlak verdi. İddiaya göre, işadamı Hamza Bulga'nın alacak davası açtığı firmanın yan kuruluşu Hedef Faktoring, piyasa değeri 40 milyon doları aşan hisselerini haciz takibinden kurtarmak için emekli astsubay Abdullah K.'nın üzerine devretti.

ORHAN TURAN / İSTANBUL

Tekstilci Hamza Bulga'nın, Ankara'da faaliyet gösteren Gizem Tekstil firmasının aleyhine açtığı alacak davasında 'sahte bilirkişi' skandalından sonra şimdi de 'usulsüz hisse devri' iddiası ortalığı karıştırdı. Bakırköy 2. İcra Mahkemesi'nin kararıyla yaklaşık 1 milyon TL'lik haciz kararıyla borçlu tekstil firmasına giden Bulga'nın avukatları, şirkette haczedilmiş malları yerinde bulamayınca şirket sahibi Muzaffer Ç.'nin yüzde 23'lük hissedarı olduğu Ankara'da faaliyet gösteren Hedef Faktoring hisseleri için haciz kararı aldırdı. Haciz kararı sonrasında alacağı için harekete geçen Bulga ise avukatlarıyla yaptığı tespitlerde çarpıcı detaylara ulaştı.

DEVİR ENİŞTENİN KORUMASINA

Bakırköy 2. İcra Mahkemesi'nde açılan alacak davasında borçlu olarak adı geçen Ankara merkezli faktoring şirketi hissedarı Muzaffer Ç.'nin, BDDK'nın izni olmadan yüzde 23 hissesini devrettiğini ortaya çıkaran alacaklı Hamza Bulga, devir işleminin de Muzaffer Ç'nin akrabasının yanında koruma olarak çalışan emekli astsubay Abdullah K.'nın üzerine yapıldığını tespit etti. Muzaffet Ç.'nin eniştesinin yanında koruma olarak çalıştığı öğrenilen Abdullah K.'nın hisse kaçırma yoluyla piyasa değeri 40 milyon doları bulan hisselerin sahibi olduğu ortaya çıktı. Daha önce faktoring şirketinde yüzde 9 hisseye sahip olan astsubay emeklisi Abdullah K., devirle birlikte şirketin en büyük hissadarı oldu.

HİSSELERİN YÜZDE 81'İ ASTSUBAYA

Hamza Bulga'nın avukatları Selim Çakıcı'ya göre usulsüzlük, akraba olan şirket ortaklarının kendi hisselerini emekli astsubay Abdullah K'ya devretmesiyle büyüdü. İddiaya göre şirketin büyük ortağı Muzaffer Ç, 13 milyon dolarlık kendi hissesini Abdullah K'ya devretti. Ufuk Ç., Uğur Ç. ve Ümit Ç. de piyasa değeri toplam 27 milyon doları bulan yüzde 58 oranındaki hisseyi aynı kişiye sattı. Koruma Abdullah K, böylece piyasa değeri 40 milyon doları bulan şirket hisselerinin yüzde 81'ine sahip oldu.

YASAL SINIR OLAN YÜZDE 10'U AŞTI

Avukat Selim Çakıcı, 750 bin TL alacak için açtığı davada müvekkili Hamza Bulga'nın alacağının 1 Milyon TL'yi aştığını belirtti. Çakıcı, "Normalde yasal olarak yüzde 10'u aşan hisse devrine izin verilmez. Ancak borçlu Muzaffer Ç, kendisine ait yüzde 23'lük hissesini de akrabasına devretti" dedi. Durumu BDDK'ya bildirdiklerini anlatan Çakıcı, kurumun konuyla ilgili olarak işlem başlattığını, ancak büyük parasal hareketlerin yeterince irdelenmediğini ileri sürdü.

BİLİRKİŞİ SKANDALINA SORUŞTURMA

Milyonluk dava ilk kez 'bilirkişi skandalı' iddiasıyla gündeme gelmişti. Borçlu Muzaffer Çatmakaş lehinde hazırlanan bilirkişi raporunda adı geçen uzmanların unvanlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ve Yargıtay da inceleme başlatmıştı. Yeni Şafak'ın konuyla ilgili haberinin ardından hacizli olmasına rağmen borçlu faktoring şirketinin hisse devretmesinde sakınca bulunmadığı yönünde görüş açıklayan bilirkişi heyeti ve bilirkişi tutanağında skandala neden olduğu ileri sürülen Ankara Adliyesi'nde görevli yazıişleri müdürü hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştı.

Servet sahibi astsubay: Her şey kanuni

Usulsüz hisse devri yapıldığı iddialarının hedefinde olan ve Hedef Faktoring firmasının büyük ortağının hemşerisi Abdullah K. ise kendisinin astsubay emeklisi olmasının iş hayatında var olamayacağı anlamına gelmediğini söyledi. İddialara mahkemenin karar vereceğini belirten Abdullah K, "Bununla ilgili belgelerimizi mahkemelere sunmuşuz. Hukuk çerçevesinde yürütülüyor" diye konuştu. Açılan alacak davasının ardından şirket hisselerinin üzerine devredilmesine ilişkin olarak konuşan Abdullah K, "Devirde herhangi bir usulsüzlük saptanmadı. Her şey kanunidir" dedi.

Denetimlerden geçtik hukuka aykırılık yok

İddialara cevap veren Hedef Faktoring firmasının Avukatı Ali Kozun, BDDK'nın iddialarla ilgili tüm denetimleri ve incelemeleri yaptığını ileri sürdü. Herhangi bir usulsüzlüğün tespit edilmediğini belirten Kozun, hiçbir faktoring şirketinin, BDDK izni olmadan çalışamayacağını vurguladı. Kozun, "Burası 5 kişilik ortaklığa sahip bir aile şirketidir. Diğer 4 ortak akraba, Abdullah K. ise hemşerileridir. BDDK'da bize devir için izin vermiştir. Biz de bu izne istinaden ortaklar defterine devri kaydettik. Yani hukuki, yasal açıdan hiçbir sıkıntımız bulunmuyor" iddiasında bulundu.

Astsubayın bu kadar parası olur mu?

Alacağının kaçırıldığını söyleyen işadamı Hamza Bulga, "Bu usulsüzlüğün içine bilirkişileri de soktular. Şimdi de bir astsubayın üzerine haciz koydurduğumuz hisseleri devrediyorlar. Bir astsubayın 40 milyon değerli hisseye sahip olduğuna kim inanır?" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber