Ekonomiyle ilgili kararları alacak, 'Süper komite' kuruluyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Nisan 2011 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomide yeniden yapılandırmaya gidiliyor. Dört yeni bakanlıkla birlikte bankacılık, sermaye piyasaları ve para politikası ile ilgili kararları alacak ?süper komite' kurulacak.

Hüseyin Özay / ANKARA

Hükümet, ekonomi yönetimindeki değişiklik için düğmeye bastı. Yeni yapılanmada, Türk finans kesiminin yönetiminden sorumlu olacak olan bir ?süper komite' oluşturulacak. ?Finansal İstikrar Komitesi' adıyla faaliyette bulunacak birimin başkanı, yeni oluşturulacak Ekonomi Bakanlığı'nın Müsteşarı olacak. Komitenin üyeleri ise Merkez Bankası Başkanı, BDDK Başkanı ve SPK Başkanı'ndan oluşacak. Bankacılık, sermaye piyasaları ve para politikası ile ilgili kararları alacak olan komite, yaklaşık 1.7 trilyon liralık bir ekonomik büyüklüğü kontrol edecek. Meclis kapanmadan önce, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi olan hükümet, ekonomi yönetiminde kapsamlı değişikliklere gidecek. Buna göre, alınan yetki ile güçlü bir Ekonomi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kurulacak. Yine aynı yetki ile Merkez Bankası, BDDK ve SPK başkanlarının üye olduğu bir Finansal İstikrar Komitesi oluşturulacak. Komite, finans alanında faaliyet gösteren kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak ve hızlı karar almak için oluşturuluyor. Komitenin başkanlığını, kurulacak olan Ekonomi Bakanlığı'nın müsteşarı yapacak. Ayrıca, komite, gerekli gördüğü takdirde, TMSF Başkanı, İMKB Başkanı, Rekabet Kurumu Başkanı ve EPDK Başkanı gibi ekonomi alanında faaliyet gösteren diğer kurumların başkanlarını da toplantılara çağırabilecek. Komite, Türk finans piyasalarının çatı örgütü olacak. Bankacılık sektörünün büyüklüğünün 1 trilyon 50 milyar lira, sermaye piyasaları 450 milyar lira ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin 87.1 milyar dolar düzeyinde olduğu dikkate alındığında, komite en az 1.7 trilyon liralık finansal kesimi kontrol altında tutacak.

YENİ KURULACAK BAKANLIKLAR

Ekonomi patronu daha güçlü olacak

- EKONOMİ BAKANLIĞI: Halen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yürütülen ekonomi patronluğu daha da güçlendiriliyor. Ekonomi ve Hazine Bakanlığı adı altında faaliyet gösterecek yeni bakanlığa, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, BDDK, SPK, DPT gibi kurumlar bağlı olacak.

- TİCARET BAKANLIĞI: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından yürütülen ticaret faaliyetler de tamamiyle Ticaret Bakanlığı adı altında oluşturulacak yeni icracı bakanlığa devredilecek. Yeni bakanlıkta, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yanı sıra, Sanayi Bakanlığı bünyesinde bulunan İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve Gümrük Müsteşarlığı gibi kamu kurumları da yer alacak.

- SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da yeni oluşumla birlikte yeniden yapılandırılacak. Bakanlığın ismi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak. Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü, devlet bakanlığının kontrolünde bulunan TÜBİTAK da bu bakanlığın çatısı altında toplanacak. Patent Enstitüsü ve TSE gibi kurumlar da aynı bakanlık bünyesinde bulunacak.

- SOSYAL YARDIM BAKANLIĞI: Ekonomi bakanlıklarının dışında bir de sosyal yardımlar için oluşturulan kurumların tamamı, Sosyal Yardım Bakanlığı adı altında toplanacak. Örneğin, farklı devlet bakanlığı bünyesinde bulunan, Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü, SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı gibi sosyal yardım alanında faaliyet gösteren tüm kurumlar bu bakanlığa bağlı olacak.

SÜPER ÜST KURUL'DAN VAZGEÇİLDİ

BDDK ve TMSF İstanbul'da birleşir

Hükümetin, daha önce gündeme gelen, BDDK, SPK, TMSF ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün tek çatı altında toplanmasına ilişkin projeden vazgeçtiği kaydedildi. Yapılan değerlendirmelerde, üst kurulun bürokrasiyi artıracağı ve ek maliyet getireceği belirlendi. Bu nedenle, süper üst kuruldan vazgeçildi. Ancak, bu projeden farklı olarak, BDDK ve TMSF'nin birleştirilmesine ilişkin farklı bir çalışma bulunuyor. Bu birleşmenin ise kurumların İstanbul'a taşınmasının ardından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. ?İstanbul Finans Merkezi' projesi kapsamında iki kurumun tek çatı altında faaliyet göstermesi istendiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber