Sağlıktaki bürokrasi doktoru da bezdirdi

Haber Giriş : 11 Ağustos 2003 06:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlıktaki bürokrasi doktoru da bezdirdi

Doktor Mustafa Bircan'ın omuriliği 7 yıl önce geçirdiği bir kazada zedelendi. Bircan, Türkiye'de uygulanmayan fonksiyonel elektrik tedavisi için 4 kez ABD'ye gitti. Ancak devlet kurumları arasında geciken yazışmalar yüzünden Bircan'ın tedavisi her seferinde başlamadan bitti.

Geçirdiği trafik kazası sonucu omuriliği zedelenen Operatör Doktor Mustafa Bircan, tedavi olabilmek için 7 yıldır bürokrasi ile mücadele ediyor. Yeniden yürüyebilmek için Türkiye'de henüz uygulanamayan fonksiyonel elektrik tedavisine ihtiyacı olan Bircan, 4 kez Amerika'ya gönderildi. Yaklaşık 30 bin doları bulan gidiş?geliş masrafları Sağlık Bakanlığı'nca karşılanırken, tedavi için 35 bin dolar gerekiyor. Ancak, New York Konsolosluğu, Sağlık Bakanlığı ve Ankara Numune Hastanesi arasında süren gecikmeli yazışmalar sebebiyle tedaviye yönelik bir adım atılamadı. Son çare olarak derdini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlatan Bircan, şimdi Başbakan'dan aldığı destek sözünün yerine getirilmesini bekliyor.

Sağlık sistemindeki sıkıntıların çözümüne dönük arayışlar sürerken, şifa arayan bir doktorun başından geçenler sorunun ne derece vahim boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Meslek hayatı boyunca yüzlerce hasta tedavi eden Dr. Bircan'ın mücadelesi, 1995'te Ankara'da geçirdiği trafik kazası ile başladı. Omuriliği zedelenen Bircan'ın bacak kasları görev yapamaz hale geldi. Hayatını tekerlekli sandalyede geçirmek durumunda kalan Bircan'ı, görev yaptığı Numune Hastanesi, tedavi için 1996'da ABD'nin Pittsburg şehrine gönderdi. Burada Bircan'ın tekrar yürüyebilmesi için gereken fonksiyonel elektrik tedavisi (FES) uygulanmadı. Bunun üzerine kendi isteğiyle aynı şehirdeki Harmarville Rehabilitation Hospital'a gitti. Ancak Bircan, Numune Hastanesi'nin bu hastaneyi kabul etmemesi üzerine tedaviye başlayamadan geri döndü. Bircan, 1999'da yeni- den ABD'ye gönderildi.

Tedavinin başlaması için New York'taki Türk konsolosluğunun, masrafları karşılama garantisi vermesi gerekiyordu. Konsolosluk, Sağlık Bakanlığı'ndan, bakanlık da Numune Hastanesi'nden görüş istedi. Yazışmaların 2 aydan fazla sürmesi sebebiyle garanti yazısı, Bircan'ın ABD'de kalma izninin dolmasına 3 hafta kala geldi. En az 4 ay sürmesi gereken FES tedavisi yalnızca 3 hafta uygulandığı için Bircan, eli boş döndü. Mücadelesine devam eden doktor Bircan, bir kez daha Numune Hastanesi'ne müracaat etti. 2001 yılında ABD'ye gönderilen Bircan'ı yine aynı son bekliyordu. 1,5 aylık raporla gönderilen Bircan'a garanti mektubu son hafta ulaştırıldı ve tedavi başlamadan yine süre doldu.

Bircan, 2002 yılında bir kez daha harekete geçti. Bürokratik engeller bu kez daha yurtdışına çıkmadan önüne çıktı. Hastane yönetimi Bircan'dan, FES tedavisinin Türkiye'de hiçbir yerde yapılamadığını gösteren bir rapor almasını istedi. Bircan'ın Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden aldığı rapor yeterli görülmedi. Bunun üzerine Bircan, 5 farklı hastaneden daha rapor getirdi. Ancak engeller bir türlü bitmiyordu. Bunların ardından, FES tedavisinin uygun olup olmadığını gösteren bir rapor getirmesi daha istendi. Bircan yılmayıp bu evrakı da hazırlayarak, bir kez daha ABD'nin yolunu tuttu. Fakat daha önce 3 kez karşılaştığı yazışma sorunu yine devreye girdi ve dördüncü gidişinde de tedavisini yaptıramadan Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı. Bircan'ın tedavisi için hastanenin istediği rakam yaklaşık 35 bin dolardı. Bürokratik engeller ve gereksiz gidiş gelişler yüzünden harcanan para ise 30 bin doları buldu; ancak buna rağmen tedaviye yönelik tek bir adım atılamadı.
zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber