Hızlı treni operatöre emanet eden makinist işinden oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2011 15:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir'deki Aliağa?Cumaovası banliyo hattında, içinde 750 yolcu bulunduğu sırada hızla ilerleyen treni operatöre emanet eden makinist işinden oldu. 80 kilometrelik hatta günde 172 sefer yaparak 12 bin yolcu taşıyan İZBAN yönetimi, konuyu araştırdıktan sonra hem makinistin hem de operatörün işine son verdi.

Makinist Aycan Y., arkadaşı ve istasyon operatörü Birol M. ile beraber Cumaovası'ndan Aliağa'ya hareket etti. Alaybey İstasyonu'na gelen ve yolcuları indiren makinist Y., iddiaya göre trenin güç kaybettiğini fark ederek arka kabine gitmesi gerektiğini söyledi. Kumanda koltuğunu da brövesi bulunmayan ve renk körü olduğu belirtilen arkadaşı M.'ye bıraktı. Operatör M., Çiğli İstasyonu'na kadar 4 kilometre boyunca treni götürdü. Karşıyaka İstasyonu'nda güvenlik görevlisi, treni kullananın operatör olduğunu fark ederek telsizle durumu kumanda merkezine bildirdi. İZBAN yetkilileri de makinisti uyararak treni devralmasını istedi. Makinist Aycan Y., tekrar trenin başına geçerek seferi tamamladı. Aycan Y.'nin, treni brövesi olmayan Birol M.'ye kullandırdığının kameralarla da tespit edilmesi üzerine şirket yönetimi, ikisini de işten çıkardı.

İZBAN A.Ş. Genel Müdürü Selçuk Sert, tren kullanma yetkisi olmayan bir görevlinin kısa bir süre kullandığını saptadıklarını, iki görevlinin işine son verdiklerini belirtti. Sert, İZBAN'da görevli 85 makinistin 17 treni kullandığını, bu anlamda bir sıkıntı olmadığını söyledi. Makinistleri pilotlar gibi ciddi bir sağlık taramasından geçirdiklerini, sonra eğitime ve staja tâbi tuttuklarını aktaran Genel Müdür Sert, alkollü araç kullanan ve brövesi olmayan kimselerin trenleri kullanamayacağını açıkladı. Üç dört ay önce de alkollü bir makinistin işine son verdiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber