1 yıllık iş 8 KHK'ya sığdırıldı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Eylül 2011 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hükümet, neredeyse bir yasama dönemine sığabilecek işi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yöntemi ile yaz tatilinde tamamladı.Meclis kapanmadan hemen önce çıkarılan yetki yasasına dayanılarak çıkarılan 8 KHK ile 50'den fazla ayrı konuda düzenlemeye gidildi. Yeni kurulan bakanlıkların yanı sıra Milli Eğitim ve Adalet bakanlıklarıyla ilgili tartışma yaratan düzenlemelerle birlikte, doktorlarla ilgili ?tam gün?, Kuran kurslarında yaş sınırının kaldırılması ve bilimler akademisinin üye yapısının değiştirilmesi gibi kararlar da bu KHK'larla hayata geçirildi.

50'den fazla düzenleme

Milli Eğitim, Ekonomi, Gıda ve Tarım, Adalet, Çevre ve Şehircilik ile AB Bakanlıklarının teşkilat yasalarının yanı sıra TSK personel yasasında değişiklik ve vergi denetim kurulu başkanlığı kurulmasına ilişkin KHK'lar çıkarıldı. Adalet ve AB Bakanlıkları KHK'larıyla 15'er, vergi denetimi KHK'sı ile 9, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı KHK'sı ile 7, Gıda ve Tarım Bakanlığı KHK'sı ile 6, Ekonomi Bakanlığı KHK'sıyla da 4 konuda daha düzenlemeye gidildi. 50'den fazla konuyu kapsayan bu değişiklikler arasında toplu konuttan yüksek öğretim yasasına, askeri personel yasasından kültür ve tabiat varlıkları ile tababet ve şuabatı sanatların tarzı icrası ile işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yasaya kadar farklı alanlarda düzenlemeler yer aldı.

Doktorları ayağa kaldıran ?tam gün? düzenlemesi, Adalet Bakanlığı'nın 2'nci yargı paketine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı KHK'da yer aldı. Üniversite öğretim üyeleri yönünden iptal edilen Tam Gün Yasası'nı yeniden düzenleyen KHK ile ?Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz, vakıf üniversitesinde çalışamaz? denilerek, Devlet Memurları Yasasına özel muayenehane yasağı getirildi. Aylardır tartışılan Diyanet'in yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme de yine KHK ile yapıldı. Ekonomi Bakanlığının kuruluş KHK'sını eklenen düzenlemenin sürprizi ise Kuran kurslarına yaş sınırı getiren maddenin yürürlükten kaldırılması oldu. Bilim dünyasının yanı sıra muhalefetin de tepkisini çeken Türkiye Bilimler Akademisi'nin üye sayısı ve bu üyelerin belirlenme yöntemini değiştiren düzenleme de Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına ilişkin KHK içinde yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber