Bir sınıfta 70 kişi!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Eylül 2011 08:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ders zili çalan bazı okullarda öğrenciler en az 60 kişilik sınıflarda derslere başladı

Kenan BUTAKIN / VATAN

İstanbul Esenler'de Özdebir İlköğretim Okulu'nda bir sırada üç kişi oturan öğrenciler, sıralarına üç kitap ve üç defteri üst üste koymak zorunda kaldı.

2011-2012 eğitim yılının başlaması ile 16 milyon öğrenci derslere başladı. Okullarda, Türkiye'nin çözülemeyen sorunlarından olan kalabalık dersliklere yine çözüm bulunamadı. Sadece Türkiye'nin doğusu veya güneydoğusu değil, İstanbul'un göbeğinde bile en az 60 öğrencin bir arada öğrenim gördüğü derslikler bulunuyor. Esenler ilçesinde, ilçede 36 okul arasında başarı sıralamasında 3. olan Özdebir İlköğretim Okulu'nda, minik öğrenciler 60 ve 70 kişilik sınıflarda okuyor. 3 bin 200 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, 52 derslik ve 9'u sözleşmeli 65 öğretmen görev yapıyor. Okulda bir öğretmene 50 öğrenci düşüyor. İsimlerini vermek istemeyen bazı öğretmenler bu nedenle çevre okullara tayinini çıkarmaya çalışıyor. 49 metrekarelik sınıfta, bir öğrenciye 0.7 metrekare düşüyor. Sınıf başına düşen öğrenci sayısı 60 olsa da, bazı sınıfların dağılımdan dolayı 70'i bile geçtiği oluyor.

Klimasız sınıflar vantilatör ile havalandırılmaya çalışılsa da, sınıf kapısının açılması ile içerideki sıcak ve yoğun hava dersliğe girenin yüzüne çarpabiliyor. Öyle ki öğretmenler ders işlerken sınıf kapısını açmak zorunda kalıyor.

Yönetmelik 30 diyor

Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan, en az 60 kişilik havasız sınıflarda öğrencilerin sağlıklı bir şekilde öğrenim görmesinin münkün olmadığını belirterek şunları söyledi:?Okullarda ders sıra uzunluğu sınıf büyükse 150 cm, ilköğretimde olduğu gibi sınıf küçükse 130 cm'dir. Bu okulda sıra uzunluğu 130 cm. İki öğrenci ancak oturabilir. Ayrıca ilköğretimde sınıfların 49 metrekaredir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğretim Yönetmeliği'ne göre 30 kişi bu sınıflarda okuyabilir. Ancak şimdi bu sayının en az iki katı. Bu öğrencilerde konsatrasyon sorununa yol açar.?

Tarla dolu, sınıflar boş

Şanlıurfa'da birçok öğrenci, yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü olmasına rağmen okul yerine tarlaların yolunu tutup pamuk topladı. Ailelerine tarlalarda yardım eden ve bir çoğu okulun başladığından habersiz olan öğrenciler, ?Pamuk hasadı bitmeden biz de okula gidemeyeceğiz? dedi. Mevcudu 50 ve üzeri olan birçok sınıfta ise okulun ilk gününde ders başı yapan öğrenci sayısı 10'u geçmedi.

Mardin'de tadilat isyanı

Mardin'de tadilat nedeniyle kapalı bulunan Gazipaşa İlköğretim Okulu önünde toplanan öğrenci ve velileri, sloganlar atarak, İlköğretim Haftası kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen resmi tören alanına yürüyüşe geçti.

Öğrenci velilerinden Hatice Yücesoy, ?Bize bilgi verilmeden kapatıldı. Her şeyi zemin hazırlamadan yaptılar. Tadilat yapılıyor deniliyor. Tadilat için yeni mi akıllarına geldi?? dedi.

Kucakta okula geldi

Erzurum'da doğuştan belden aşağısı tutmadığı için okula gelip gidemeyen, geçtiğimiz yıl evde gördüğü eğitimle 1'inci sınıfı tamamlayan Meryem-Metin Babacan çiftinin kızı Ayşenur, ikinci sınıfa geçmesinin sevincini düzenlenen törene katılarak gösterdi. Öğretmeni Aylin Güler'in kucağında kürsüden 'İlk tören' şiirini okuyan Ayşenur, okumayı çok sevdiğini söyledi. Kızının eğitim görmesinden çok mutlu olduğunu belirten 4 çocuk annesi Meryem Babacan, ?Kızım okumayı çok seviyor. Evde yapılan eğitim sayesinde çocuğum okuma-yazmayı öğrendi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber