Mükellefin bürokrasi çilesi azalıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Eylül 2011 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nda bürokrasiyi azaltıcı bir adım atıldı. Vergi dairesi müdürlükleri bölgesel olarak gruplandırılarak, uygulama grup müdürlükleri çatısı altında toplandı.

Müdürlüklerin yetkileri ve personeli uygulama grup müdürlüğü emrine verildi. Vergi dairelerinde bulunan ihtilaflı işler, tarama kontrol ve KDV iade bölümlerinin de grup müdürlükleri bünyesine kaydırılması gündemde. Yeni yapının, bürokrasiyi azaltarak, mükellefe kolaylık getirmesi hedefleniyor.

Diğer taraftan yeni yapının personel arasındaki huzursuzluğu devam ettireceği dile getiriliyor. Kariyer gelir uzmanlarının vergi denetim kurulunun tek çatı altında birleştirilmesine rağmen sorunları devam ediyor. 2003, 2004, 2006 yıllarında gelir uzmanları, devlet gelir uzmanları ve vergi (denetmenleri) müfettişleri ortak bir sınavla, eşdeğer kadro olduklarından herhangi bir kriter gözetilmeden mesleğe alınmışlardı. Gelir Uzmanları Derneği yetkilileri 5 Mayıs 2005'te TBMM'de kabul edilen 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un yayımlanmasıyla gelir uzmanlığı unvanının içinin boşaltıldığını savundu. Yetkililer kanunun TBMM'de kabulünden önce Başbakanlık resmî web sitesinde yayınlanan taslak metinde üç unvan arasında ayrım bulunmamasına karşın, çok farklı bir metnin yasalaştığını, gelir uzmanlığının diğer iki unvandan farklılaştırılarak B grubu memurluk seviyesine getirildiğini söyledi. Ortak sınavla mesleğe alınan 2003, 2004, 2006 promosyon gelir uzmanlarının vergi müfettişliği veya devlet gelir uzmanı kadrosuna kaydırılmaları durumunda tartışmaların sona ermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber