Öğrencilerine sahtekârlık öğreten başka ülke var mı?

Haber Giriş : 12 Mayıs 2005 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Alim Mutlu, yöneticileriyle anlaştığı sekiz lisenin öğrencilerine, okula gitmemeleri için düzenli olarak sağlık raporu veriyor. Onun da savunması var: Uygulama, parası olmayanların mağduriyetine son verdi

Lise son sınıf öğrencileri okul defterini kapattı, 19 Haziran'daki ÖSS'ye kilitlendi. Öğrencilerin, 20 gün raporsuz, 25 gün de raporlu devamsızlık hakkı var. Parası olan parayla, olmayan tanıdık yardımıyla sağlık raporu alırken, Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü doktoru Alim Mutlu, sekiz lisedeki binlerce öğrencinin kurtarıcısı haline geldi. Dr. Mutlu, öğrencilere toplu halde sağlık raporu vermeye başladı.

'Mağduriyeti önlüyoruz'
Bu yıl ilçede, 10 bin lise öğrencisini kapsayan hepatit B taraması yaparken okul yöneticileriyle tanışıp iletişim kurduklarını belirten Dr. Mutlu, şunları anlattı: "Müdürler, bakanlığın, 'Bu yıl sorun olmayacak' dediği halde, yine pek çok öğrencinin mağdur olacağını söyleyip, yardım istedi. Yani, kendiliğimizden karar almadık. Hepimizin çocuğu var, bu sorun bir şekilde giderilmeli. Elbette, bu, sorunu çözücü bir yöntem değil. Bizim yaptığımız, parası olmayan, rapor alamayan öğrencilerin mağduriyetini önlemek."

Sekiz okul liste gönderdi
Cem Bakioğlu, Sıdıka Rodop, Yunus Emre Anadolu, Suphi Koyuncuoğlu, Mustafa Kemal, Çimentaş liseleriyle Şükrü-Seher Ergil Ticaret ve Mimar Sinan Endüstri Meslek liseleri yöneticileri, Dr. Mutlu ile işbirliği yaptı. Sekiz lisenin son sınıftaki öğrenci listeleri Dr. Mutlu'ya gönderildi.

Öğrencilere beşer günlük rapor verdiğini belirten Dr. Mutlu, şöyle devam etti: "Bornova'da 22 lise, 20 bin 398 öğrenci var. Bunların en az yüzde 10'u son sınıf öğrencisi. Öğrencilere 15-20 günlük rapor veremiyoruz, çünkü hafta sonları sayılıyor, aleyhlerine kayıp oluyor. Genelde hafta içi beş günlük raporlar veriyorum.
Okul kapanıncaya kadar yaklaşık 1000 öğrenciye, toplam 4 bin rapor verilmiş olacak. Öğrenciler bize gelip kayıt yaptırıyor, isimleri listeden kontrol ediliyor. Listede varsa, raporu veriliyor. Liste göndermemiş okulların öğrencileri sevk kâğıdıyla geliyor. Kamu kurumuyuz, ücret de almıyoruz."

Rapor için sağlık ocaklarına 6.5 YTL, özel sağlık kuruluşlarına ise en az 25 YTL ödemek zorunda kaldıklarını söyleyen öğrencilerse, olayın duyulmasından rahatsız: "Böyle rahat ve bedava rapor aldığımız duyulursa, İzmir'in her yanından öğrenci buraya gelecek. Belki de biz rapor alamayacak duruma düşeceğiz. Ya da Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma açacak, raporu engelleyecek. Bunu duyurursanız, mağdur edilebiliriz. ÖSS dönüm noktası, çok kaygılıyız."

'Bol bol dua alıyor'
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü sorumlu hekimi Doğan Demir de, rapor dağıtımına destek verdi. Dr. Demir şunları söyledi: "Belediye, rapor verilmesiyle ilgili kurumsal bir karar alamaz. Dr. Mutlu arkadaşımız, hekim olarak kendisini duyarlı hissetmiş. Yani kişisel bir uygulama. Öğrencilerin bol bol duasını alıyor. Bizce bir sakınca yok."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber