Babacan: 2012 sonunda yüzde 5 enflasyon bekliyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2011 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyona ilişkin, ?Şu anda en son ay itibariyle yüzde 9,48 olsa da 2012 sonunda yüzde 5'e yakın bir sonuç elde edeceğimizi bekliyoruz? dedi.

Babacan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) yönetim kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyonda her ne kadar bazı güncel sebeplerle artış olsa da genel trendin düşüş eğiliminde olduğunu söyledi.

İnişler çıkışlar olduğunu, ancak trendin aşağı doğru bulunduğunu ifade eden Babacan, ?Şu anda en son ay itibariyle yüzde 9,48 olsa da 2012 sonunda yüzde 5'e yakın bir sonuç elde edeceğimizi bekliyoruz? diye konuştu.

Babacan, şunları kaydetti:

?Bu niye geçici olarak arttı? Şu aylardaki artışın sebebi ne diye baktığımızda, en önemli sebeplerden birisi kur... Kur arttığı için, kurdaki geçişkenlikten dolayı bunun enflasyona etkisi oldu. İkincisi bu tekstil ve hazır giyim ürünlerine getirdiğimiz ek vergilerin enflasyona yansıması oldu ki en az yarım puan olarak biz bunu hesap ediyoruz. Son sigara artışı enflasyonu tam yüzde 1 artırdı. Çünkü yüzde 20'lik bir zam geldi, TÜFE sepetinde sigaranın ağırlığı yüzde 5,6... Dolayısıyla bu 9,48'in içinde belki en az 3-4 puan bu saydığım sebepler var. Bu sebeplerin hepsine dikkat ederseniz geçici sebepler. Bir de son olarak bazı yörelerimizde yaşanan sel ve o selle beraber özellikle seralardaki hasar ve serada üretilen sebze ve bir miktar meyvedeki zararla beraber o fiyatlardaki artış... Bunların hepsi dikkat ederseniz para politikalarından bağımsız, farklı sebeplerden gelen artışlar. Dolayısıyla bu para politikalarında duruşu çok çok değiştirecek, etkileyecek bir sonuç değil. Dolayısıyla bu geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla beraber gelecek yılın ikinci yarısından itibaren özellikle yüzde 5'e doğru seyreden bir enflasyonu göreceğimizi bekliyoruz.?

Her ne kadar şu anda enflasyon yüzde 9,48 olsa da beklentilere baktıklarında 24 aylık beklentilerde 6,42, 12 aylık beklentilerde 6,93 gibi şu andaki rakamın oldukça altında piyasa beklentisinin söz konusu olduğun belirten Babacan, ?Ama biz piyasadan daha iyimseriz. Piyasa beklentilerinden de daha düşük bir rakama ulaşacağımızı bekliyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber