Eskişehir-İstanbul arasında iki yıl tren seferleri düzenlenmeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2012 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köseköy-Gebze YHT hattının inşası nedeniyle Eskişehir - İstanbul hattında 1 Şubat'tan itibaren 24 ay süreyle tren seferlerine ara verildiği bildirildi. Vatandaşların mağdur olmaması için Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Eskişehir -İstanbul YHT Hattının, Köseköy-Gebze kesiminin inşası nedeniyle, Eskişehir -İstanbul hattında 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle tren trafiğine ara verileceği bildirildi. Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren hattı olan ve Ankara-Eskişehir kesimi 2009 yılında hizmete açılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Eskişehir-İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindiği vurgulanan açıklamada, "MARMARAY'la yaklaşık zamanlı olarak ve birbiriyle entegre şekilde 2013 yılında tamamlanması hedeflenen çift hatlı, elektrikli, sinyalli güzerhag, en son yüksek hızlı tren teknolojisine göre yapılıyor. Ancak bu kesimde demiryolu literatüründe 'deplasman' diye ifade edilen, eski hatla yeni hattın coğrafi şartlar, şehirleşme, istimlâk zorlukları gibi nedenlerle birbirinin üzerine inşa edilmesi söz konusudur. Bu çerçevede, Köseköy-Gebze kesimi istimlâk zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturduğundan, hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmek gerek hattın zamanında bitirilmesi ve gerekse güvenlik açısından mümkün olmamıştır. Mevcut yolun çift hatlı olmasına rağmen, hatların aynı platform üzerinde bulunmasından dolayı da hattın birinin açık kalıp diğerinde çalışmanın yürütülmesi, proje yapım süresi ve maliyetler açısından da uygun değildir. Ayrıca, bu kesim ülkemizde demiryollarında ilk defa AB hibe kredileriyle yapılmakta olup, hibenin kullanım süresi tanımlıdır." denildi.

YHT hat inşası çalışmaları kapsamında; 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hattın 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirileceği vurgulanan açıklamada, "Hat üzerinde biri aç kapa olmak üzere 9 tünel, 10 adet köprü, 122 adet menfez olmak üzere 141 adet sanat yapısı bulunmaktadır. Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek, 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacaktır. Yapım kapsamında yaklaşık 1 Milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecektir." denildi. Açıklamada, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için tedbirler alındığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber