İşçi sendikalarında baraj yüzde 10'dan yüzde 3'e düşürülecek/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'yu kabul ederek Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nı görüştü. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı görüşmede sendikaların yetki barajının yüzde 10'dan yüzde 3'e indirilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.

BAŞBAKANLIK Resmi Konut'ta anlaşma sağlanarak, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, TBMM'ye gönderildi. Yüzde 10 olan işkolu barajının, tasarıda yüzde 3'e düşürülmesi öngörülüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk-İş başkanı Mustafa Kumlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen ve iki saati aşan görüşmenin sonunda Bakan Çelik bir açıklama yaparak, yüzde 10 olan işkolu barajının, yüzde 3'e düşürülmesini öngören Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye gönderildiğini açıkladı.

Kumlu sinyali verdi

Kumlu, konuttan çıkışında kısa bir açıklama yaparak, ?Başbakan'ı ziyaret edince bu toplu iş ilişkileriyle ilgili yasanın da bir an evvel çıkarılması için Sayın Başbakan ve Çalışma Bakanı ile görüştük. Meclis'e sevk edecekler. 17 Ocak'ta istatistiklerin yayınlanması gerekiyordu. Şimdi yasayı çıkaralım diyorlar. Onun için istatistik yayınlanmadan yasayı Meclis'e sevk ediyorlar? dedi.

Görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de açıklama yaparak, ?Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, TBMM'ye gönderildi. Yüzde 10 olan işkolu barajının, tasarıda yüzde 3'e düşürülmesi öngörüldü. Tasarıda, işletme barajı yüzde 40, işyeri barajı ise yüzde 50 olarak düzenlendi. Tasarı hızla komisyondan geçirilerek en kısa zamanda Meclis Genel Kurulu gündemine getirilmesini hedefliyoruz? dedi.

Panik havası yaratılıyor

Faruk Çelik, dün akşam saatlerinde Başbakan ve Türk-İş Başkanı'yla gerçekleşen zirveden önce yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeyi yaptı:?12 Eylül'de yapılmış olan bir yasanın neyini savunacağız ki! Allah aşkına 30 yıldır bu yasa neden değişmez? Ağırlıklı üzerinde durulan konu, iş kolu bazında sorunlu olan yetkili sendikaların konumu. İhtilaf orada çıkıyor. Yüzde 10'dan binde 5'e inmenin, bugünün ekonomik koşullarında uygun olmayacağını, endüstriyel ilişkilerde bir huzursuzluğa dönüşmemesi şeklinde işverenin görüşü var. Bu oranda değişiklik olabilir. Mevcut yetki almış sendikalara bir süre verilerek o orana geçiş dönemi öngörülecek. Yeni bir ertelemeyi yapmamız mümkün değil. Daha önce kamuoyunda da deklare ettim, ?son erteleme yapılıyor' diye. İş dünyasında yaygın panik havası oluşturulmaya çalışılıyor, ki kesinlikle buna katılmıyorum, doğru bulmuyorum. Yasa böyle bir şey içermiyor. Aksine çalışma hayatımızın daha dinamizm kazanmasını sağlayacak bir düzenlemedir bu.?

Bu üyeler sanal

Çelik, ?Tasarıyı engelleyenler var? sözü üzerine iş çevrelerinden gelen ?Engelleyen kim açıklasın? talebini ise şöyle yanıtladı: ?Günü saati geldiğinde ben bunu konuşurum. Sendikaların duruşu nedir, işverenin duruşu nedir, vakti zamanı geldiğinde bunu da açıklarım. Ama bugün sorunu çözmeye çalışıyoruz. 30 yıldır değiştirilemeyen tek yasa diyebiliriz buna. Bu yasa neden değişmez? Neden sanal üyelerle çalışma hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz. 12 Eylül'de yapılmış olan bir yasanın neyini savunacağız ki! Sahte üyelerden sendika hayatımız temizlemiş olacağız. Allah aşkına 3 milyon 200 bin üye yok yani. Kayıtlarımızda var da gerçekte yok. 2 milyon 320 bini yok ve 880 bin üye varken biz halen ?3 milyon 200 bin üye var' diye sanal alemde sendikacılık hayatımızı gözlemlemeye devam ediyoruz, bu doğru değil.?

Hak-İş: 51 sendikadan 20'si barajı aşabilir

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, işkolu barajının TBMM'ye gönderilen Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'ndaki gibi yüzde 3 olması halinde toplu sözleşme yapma yetkisi bulunan 51 sendikadan sadece 20'sinin barajı aşabileceğini söyledi. Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı: ?Şu anda kurulu 100 sendika var. Bunlardan 51'inin toplu sözleşme yetkisi bulunuyor. Toplu sözleşme yapma yetkisi olan Hak-İş'te 11, Türk-İş'te 33, DİSK'te 16 ve bağımsız da bir sendika var. İşkolu barajı Meclis'e gönderilen tasarıda yer aldığı gibi yüzde 3 olursa yetkisi olan 51 sendikadan sadece 20'si barajı aşabilecek. Bu durumda, Hak-İş'in 11 sendikasından 4'ü barajı geçebiliyor. Bunlar Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz Ağaç-İş ve Hizmet-İş. Bunlardan Öz Orman-İş baraj aranmayan iş kolunda bulunuyor. Yüzde 3 barajına göre, Türk-İş'in yetkili 33 sendikasından 15'i barajı aşarken, DİSK'in yetkili 16 sendikasından hiçbiri barajı aşamayacak. İşkolunda yüzde 3 barajı SGK verileri dikkate alındığında eskinin devamı anlamına geliyor. Belli lobilerin taleplerini ve arzularını elde ettiklerini gösteriyor. Sayın Bakanın imzasının arkasında durmasını bekliyoruz. Bizim için büyük bir hayal kırıklığı. Bunu savunmak, kabul etmek, desteklemek gerçekten mümkün değil.?

İntibak tasarısı Meclis'te

2000 yılı öncesi emekli olan vatandaşların maaşında farklı miktarlarda artış getiren intibak düzenlemesi dün Meclis'e sunuldu. Tasarı yasalaştığında, Ocak 2013'ten itibaren emeklilerin aylıklarında 100 ile 322 lira arasında artış olacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik getiren tasarı 1 milyon 438 bin emeklinin yanı sıra malullük aylığı alan 9 bin 933 ve ölüm aylığı alan 465 bin 96 kişiyi kapsıyor. Tasarıyla 869 lira alan emeklinin maaşı 1159 liraya çıkacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber