Emniyetin istihbarat toplama yetkisi MİT'e devredilecek

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 17 Şubat 2012 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihbarata MİT çatısı

MiT krizinde ikinci hamle Emniyet İstihbaratı vuracak. Özal döneminde polise verilen 'siyasi istihbarat' toplama yetkisi 23 yıl sonra MiT'e devredilecek

Turgut Özal, düzenlemeyi 1989'da yaptı. O dönemde askerin kontrolünde olan MİT'e güvenmediği için, iç istihbarat konusunda polisi güçlendirdi.

Ancak AK Parti iktidarında müsteşarlığa atanan Emre Taner ve halefi Hakan Fidan, MİT'in 'sivilleşmesi' yönünde çok ciddi dönüşüm gerçekleştirdi.

Son olarak İstihbarat Koordinasyon Kurulu aktif hale getirildi. Artık tüm istihbarat buraya akacak. Emniyet İstihbarat'ın yetkisi ise sınırlandırılacak.

Bu arada krizinin perde arkasına ilişkin iki farklı iddia Ankara'da kulislere sızdı. Buna göre, ifadeye çağrılan MİT'çi sayısı 5'le sınırlı kalmayacaktı.

Savcılar, değişik illerde görevli 32 üst düzey istihbaratçıyı sorgulamak için de hazırlık yaptı. MİT, bu planı öğrenince sert defansla karşılık verdi.

KCK içindeki "elemanlara" ilişkin bilgiler ise "içeriden" sızdı. MİT bünyesinde, "köstebek" olduğundan şüphelenilen iki kişi mercek altına alındı.

ERGÜN DiLER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber