Türkşeker 2014 yılı sonuna kadar özelleştirilmiş olacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Şubat 2012 12:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sözlü olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla.

Mesut Dedeoğlu

Kahramanmaraş

Hükümetiniz döneminde özelleştirme çalışmaları koşar adım devam etmektedir. Bugüne kadar yapmış olduğunuz özelleştirmeler, arkasında binlerce çalışanı ve ailelerini mağdur etmiştir. Şeker fabrikası özelleştirmeleri yeni mağdurlar oluşturacaktır.

Bu bilgiler ışığında;

1. Son dokuz yıl için de toplam kaç şeker fabrikası özelleştirilmiştir? Bu şeker fabrikaları hangileridir?

2. Önümüzdeki aylarda hangi şeker fabrikalarını özelleştirmeyi planlıyorsunuz? Özelleştirilecek olan bu fabrikalarda toplam kaç personel çalışmaktadır.

3. Yeni mağduriyetler olacak mı? Hak kayıplarını nasıl önlemeyi planlıyor musunuz?

4. Bu nedenle, şeker fabrikası özelleştirmelerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK'İN CEVABI

Sayın Mesut Dedeoğlu'nun Sayın Başbakanımıza yönelttiği (6/441) ve (6/492) esas numaralı önergelerine cevabım: Türkşeker Anonim Şirketi Aralık 2000 yılında özelleştirme kapsamına alınmıştır. Türkiye Şeker Fabrikaları Amasya, Kütahya, Adapazarı fabrikalarındaki kamu hisseleri 2004 ve 2005 yıllarında özelleştirilmiştir. Türkşeker Anonim Şirketinin coğrafi bazlı altı portföyündeki şeker fabrikalarından onunun satış ihaleleri 29 Kasım 2011 tarihinde tamamlanmıştır. Bunlar, Portföy B: Elâzığ, Malatya, Erzincan, Elbistan. Portföy C: Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba. Diğer on beş fabrikanın özelleştirilme işlemleri devam etmektedir. Bunlar da Portföy A: Kars, Erciş, Ağrı, Muş ve Erzurum. Portföy D: Bor, Ereğli, Ilgın. Portföy E: Uşak, Alpullu, Burdur, Afyon, Susurluk. Portföy F: Eskişehir, Ankara.

TÜRKŞEKER Anonim Şirketinde toplam 15.723 kişi çalışmaktadır. Bunların 2.138'i memur, 13.585'i ise işçi statüsündedir. Özelleştirme işlemleri tamamlanan fabrikalardaki memurlar 4046 sayılı Kanun'un 22'nci maddesi çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecektir. İşçiler ise 4/C kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında değerlendirilebilecektir. Özelleştirme Yüksek Kurulu TÜRKŞEKER Anonim Şirketinin özelleştirme işlemlerinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırmış olup, çalışmalarımız bu doğrultuda devam etmektedir.

Şeker fabrikaları özelleştirilirken şeker üretimi ile ilgisi olmayan fabrikaların üretimde ihtiyaç duymayacağı arsa ve araziler ayrılmakta olup, ayrıca değerlendirilmektedir. Ayrıca üretim ve istihdamın devamını sağlamak amacıyla yatırımcılara kotaları çerçevesinde beş yıl süreyle üretim yapma zorunluluğu getirilmekte ve bunun için de ilave teminatlar alınmaktadır.

Özelleştirilecek kuruluşlar, genel ekonomik konjonktür, sektörün durumu, piyasa şartları, potansiyel yatırımcıların eğilimleri gibi birçok husus dikkate alınarak belirlenmektedir. Özelleştirmenin temel amacı, devletin sanayi ve ticari alandaki faaliyetlerinin minimize edilmesi, rekabete dayalı piyasa ekonomisinin oluşturulması ve sermaye piyasasının geliştirilmesi suretiyle verimlilik artışının sağlanmasıdır.

Devri gerçekleşmeyen elektrik dağıtım bölgeleri ile elektrik üretim tesislerinin ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine devam edilecektir. Köprü ve otoyollar ile Başkent Doğalgazın, İzmir Limanı ile İstanbul Salıpazarı ve Derince limanlarının özelleştirilmesi de gündemimizdedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber