Merkez'in altın kararı piyasayı nasıl etkiler?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 28 Mart 2012 15:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk: Bu iş en çok bankalara yarayacak

FİRUZE OTAY

Politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası, dün açıkladığı kararıyla gözünü yastık altındaki 2.2 milyar dolarlık altınlara dikti . 30 Mart tarihinden itibaren geçerli olacak olan kararda Merkez Bankası, altın zorunlu karşılıklarında oran yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı. Bu değişiklikle Merkez Bankası'nın rezervi 2.2 milyar dolar artarken, piyasa 6.1 milyar TL'lik yaklaşık kalıcı likidite sağlanmış olacak.

Peki Merkez Bankası'nın bu kararı altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

İşte Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'e HABERTURK olarak sorduk;

'BU BANKALARIN İŞİNE GELECEK'

Altın fiyatını çok fazla etkileyeceğini zannetmiyorum. Zaten bankaların gerek mevduatlarında gerekse fonlarında altın var. O altınların yüzde 10'unu yatırıyorlardı şu anda yüzde 20'sini yatıracaklar. Aslında bu işlerine gelecek çünkü orada munzam karşılığı olarak TL yatırdığında o TL'den bir faiz geliri elde edemiyordu. Bu bir noktada piyasaya para vermek anlamına geliyor. Altın yatırdığında da faiz alamayacak ama zaten altında kendini şu anda döndüremiyor bankalar. Yani sektöre çok fazla bir kredi açamıyor. Olmayan bir altını götürüp oraya yatıracak bir pozisyonda değil, elinde olan altını yatıracak.

ALTINDAKİ DÜŞÜŞ ONSA BAĞLI!

Kapalıçarşı'da altın fiyatlarının gerilemesi tamamen dışa bağlı. Tamamen altının onsuna bağlı, bir gerileme var. Dolar / TL'de de çok fazla bir şey yok dünkü faiz koridorunu daraltmadığı için orada çok fazla bir şey yok. Faiz koridorunu daraltmış olsaydı piyasaya para vermiş olacaktı ve o para da otomatikman biraz dövize gidebilirdi. Dövizdeki son yükselişi zaten frenleyebilmek için faiz koridorunu daraltmadı. Dövizde de istikrarlı seyir devam ediyor. Böyle olunca çarpan etkisiyle içerde de 24 ayar altının gram fiyatında biraz gerileme var. Bu olaydan kaynaklanan bir şey değil.

MERKEZ'İN REZERVİ 206 TONA ÇIKMIŞ

Merkez Bankasının kararından kaynaklanan bir yükseliş veya bir gerileme olmayacak. Bundan kaynaklanmayacak. İçerde talep olur da dışarıdan altın alma gibi bir eğilim olursa böyle bir şey olabilir. Zaten amaç şu anda bankların altın hesabını yastık altı altınları çekip bunu munzam karşılık olarak yatırılmasını sağlamak. Merkez Bankası diğer ülke merkez banklarından farklı olarak rezerv çeşitlendirmesini bankalar üzerinden munzam karşılık tutarak sağlamış oluyor, böyle bir sistem. Çin, Meksika, Hindistan merkez bankasına bakarsanız onlar kendi rezevlerindeki paradan gidip altın alıyorlar. Ama burada halkın aldığı altın veya bankaların oluşturduğu fonda tutulan altın, ki bu da yine halkın parası demek, munzam karşılık olarak kendi bünyesinde tutulan altın. Mesela yıllardan beri 110 ton altını var Merkez bankasının altını var rezervi olarak şimdi 206 tona çıkmış geçen hafta Merkez Bankası başkanıyla görüştüm. 110 tondan 206 tona çıkan miktar 94 ton altın diyelim o munzam karşılık olarak yatırılan altın. Bu son alınan kararla bu rakam daha da yükselebilir. Bu da Merkez Bankasının elini güçlendirecek, bankaların da bir noktada kredibilitesini artıracaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber