?YÖK olarak şenliklerde alkolü yasaklayamayız'

Haber Giriş : 28 Mayıs 2005 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, başörtülü öğrencilerin üniversitelere alınmaması konusunda net konuşurken, bahar şenliklerindeki alkol tüketimi konusunda ?Bu konuda yasaklamalar getirmekten ziyade öğrencilerin birbirleri üzerindeki sorumluluklarını ön plana çıkarmak gerekir.? dedi.

Temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Teziç, Cihan muhabirinin, Erzurum'un Narman ilçesinde başörtülü velilerin yağmurdan korunmak için üniversite binasına alınmamasıyla ilgili sorusunu cevapladı. Üniversitelerde başörtüsü konusunun kanunlarca belirlenmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da teyit edilen bir konu olduğunu ileri süren Teziç, ?Bu hususta YÖK'ün veya üniversite yönetimlerinin herhangi özel bir uygulaması yoktur. Siyasi anlam taşıyan hiçbir sembol veya giyimin kullanılmasının hukuki zemini yoktur. Üniversiteler sadece bu yasal düzenlemelere uymak zorundadırlar.? dedi.

Üniversitelerin bahar şenliklerindeki alkol tüketimiyle ilgili görüşlerini de açıklayan Teziç'in bu konuda farklı bir söylem geliştirmesi dikkat çekti. YÖK Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Her özgürlük, sorumluluğu da beraberinde getirir. Eğer biz bir alanda düşünce açıklama özgürlüğünden veya günlük hayatımızı istediğimiz gibi değerlendirme ve istediğimiz gibi yaşama özgürlüğümüzden yararlanmak istiyorsak onun da kuralları ile birlikte bize getirdiği sorumluluklar vardır. Burada öğrenci arkadaşlara büyük sorumluluklar düşüyor. Bu yapılmasın, böyle olmasın diyerek yasaklamalar koymamalıyız. Böyle teamül olarak değil sorumluluğu paylaşarak bu konuyu görüşmekte fayda vardır.? Dönem sonu yaklaşırken çoğu üniversitede bahar şenlikleri düzenlenmiş ve Malatya İnönü Üniversitesi'nde alkol rezaleti yaşanmıştı.

Ermeni konferansı konusunda çark etti

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılması planlanan; ancak ertelenen Osmanlı Ermenileri konferansıyla ilgili, ?Keşke yapılsaydı.? dedi. YÖK daha önce, konferansa ilişkin eleştirel bir tutum takınmıştı. Kahramanmaraş'taki temasları sırasında konuyla ilgili bir soruyu cevaplayan Teziç, ?Toplantının erteleme gerekçelerini tam olarak açıklamadılar. Bence bu toplantı yapılmalıydı. Basında YÖK'ün programa müdahale ettiği ve YÖK'ün daha önce müdahale etmesi gerektiği yönünde açıklamalar vardı. Bizim, üniversitenin özerk bilim alanına, bu tür toplantılara müdahale etme gibi durumumuz olamaz.? görüşlerini savundu. Öte yandan bazı üniversitelerde görev yapan 154 öğretim üyesi bir açıklama yaparak Ermeni konferansının ertelenmesine destek verdiği gerekçesiyle YÖK'ü kınadı. Bazı sivil toplum kuruluşları da konferansla ilgili görüşleri dolayısıyla Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i istifaya davet etti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber