Hükümetten 'bölgesel asgari ücret' uygulamasına yeşil ışık

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2005 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2006 yılı için bölgesel asgari ücret uygulamasına sıcak baktıklarını söyledi.

İşçi ve işveren temsilcilerinin bu konuda mutabakata varmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Başesgioğlu, bu konuyu tartışmak için Üçlü Danışma Kurulu'nu toplayabileceklerini kaydetti. Deri-İş Sendikası ile Deri İşverenleri Sendikası arasında yaklaşık 4 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan sorun, Başesgioğlu'nun devreye girmesiyle uzlaşmayla sonuçlandı. 43 işyerinde çalışan yaklaşık bin 200 işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine, Deri-İş Sendikası 1 Haziran'dan itibaren grev kararı aldı. Bunun üzerine devreye giren Başesgioğlu, işçi ve işveren temsilcilerini bakanlığa davet ederek uzlaşmaya varılmasını sağladı. Anlaşmaya varılan toplu iş sözleşmesi, Bakan Başesgioğlu'nun da katıldığı törende imzalandı.

Başesgioğlu törende yaptığı konuşmada, deri sektöründe bin 200 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Başesgioğlu, Türkiye'de geçmiş yıllarda grev aşamasına gelen bir çok toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tarafların hoşgörüsü ve sorumluluk bilinci sayesinde uzlaşmayla sonuçlandığını vurguladı.

Deri-İş Sendikası Başkanı Yener Kaya ise, 1965 yılından beri faaliyet gösteren sendikalarının köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, işveren temsilcileriyle uzlaşma sağladıkları için mutlu olduklarını kaydetti. Görüşmelerde yüzde 12.27 oranında zam kararı alındığını belirten Kaya, sosyal haklarda ise yüzde 14 ile 19 arasında artışla uzlaşmaya varıldığını bildirdi. Kaya, ikinci yıl için de enflasyon oranına 2 puan ilave edilerek işçi ücretlerine yansıtılacağını anlattı.

Deri İşverenleri Sendikası Başkanı İrfan Karaca da, Deri-İş Sendikası ile 5 Ocak 2005 tahininden itibaren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yaptıklarını belirterek, "Sayın Bakan Başesgioğlu ağırlığını koydu ve uzlaşma sağlandı. Deri sektöründe yaşanan krize rağmen rakam az görünse bile iyi bir zam verdiğimizi sanıyorum" diye konuştu.
Başesgioğlu, tören sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Kamu işçileri ile hükümet arasında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan sorunların hatırlatılması üzerine Başesgioğlu, "Toplu sözleşme görüşmelerini hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yürütüyor. Zam oranları konusunda bir yorum yapmak için çok erken olduğunu sanıyorum. Biz bakanlık olarak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin masa başında, tarafların ortak iradelerinin buluştuğu anlaşma ile sonuçlanmasını istiyoruz. Geçen yıl böyle oldu, umarım bu yıl da aynı mutlu sona ulaşılır. Süreci izleyip göreceğiz" açıklamasında bulundu.
Başesgioğlu, bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilip geçilmeyeceğine ilişkin bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Bu yıl asgari ücret bir yıllık olarak tespit edildi. 2006 yılı asgari ücret miktarı Ocak ayında belirlenecek. Bu konuyu tartışmak için çok vaktimiz var. Bölgesel asgari ücret uygulaması için işçi ve işveren kesiminin aralarında mutabakata varması gerekir. Türkiye'de şimdiye kadar bölgesel ayırım yapılmaksızın tek asgari ücret uygulandı.

Önemli olan istihdamı ve rekabet gücünü artırmak, çalışanların haklarını korumaktır. Bu konuyu tartışacağız. Ortak noktada buluşursak hükümet olarak biz bölgesel asgari ücret uygulamasına sıcak bakıyoruz. Üçlü Danışma Kurulu'nu bu konu için toplayabiliriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber