Toplu sözleşmede ikinci oturum: Memura zam teklifi 14 Mayıs'ta/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu görevlileri sendikalarıyla Hükümet arasındaki ikinci oturum başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, kamu görevlileri sendikaları heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu işveren heyetine ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlık yapıyor.

Bugünkü görüşmede memurların hizmet kollarına ilişkin talepleri ele alınacak.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlarla Hükümet arasında devam eden toplu sözleşme süreci kapsamında, kamu işveren heyetinin teklifini 14 Mayıs'ta takdim edeceğini söyledi.

Bakan Çelik, kamu görevlileri sendikalarıyla Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, ilk toplantıda görüşmelerin çalışma takviminin belirlendiğini hatırlattı.

Çelik, bu çerçevede kamu görevlileri sendikaları heyetiyle toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumunu bugün gerçekleştirdiklerin belirtti.

30 Nisan'daki ilk toplantıda kamu işveren heyeti ve kamu görevlileri sendikaları heyetinin oluşturduğu teknik heyetin çalışma yapacağını ifade ettiklerini anımsatan Çelik, teknik heyetin bu süre içerisinde çalışmalarını tamamladığını dile getirdi.

Bugün ve yarın hizmet kollarına ilişkin taleplerin değerlendirileceğine işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

''Çalışma takvimimize göre yarın ayrıca genel konulara ilişkin bir komisyon oluşturacağız ve 14 Mayıs Pazartesi günü genele ilişkin taleplerin değerlendirilmesine başlayacağız. Ayrıca 14'ünde kamu işveren heyetinin teklifini de sizlere, heyete takdim etmiş olacağız. Mayıs'ın 16 ve 17'sinde ise hem hizmet kollarına ilişkin hem de genele ilişkin tabloyu hep birlikte değerlendirmiş ve görmüş olacağız. Umuyorum ki kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek bir süreci hep birlikte tamamlamış oluruz. Zaten bu sürecin bir aylık bir süreç olduğunu da bir kez daha ifade ediyorum. Ve ikinci buluşmamızın başarılı geçmesini temenni ediyorum.''


Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 30 Nisan'da toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını anımsatarak, ''Bugün ayın 8'i hala kamu işveren heyetinin teklifini alamadık'' dedi.

Gündoğdu, kamu görevlileri sendikalarıyla Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumunun açılışında, yaptığı konuşmada 11 hizmet kolunda yapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Hizmet kolu toplu sözleşmesine giren konuların, sayısı itibarıyla bakıldığı zaman genelde mazeretin öne çıktığı bir yapının göründüğünü belirten Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Bazı hizmet kollarında 3'er 4'er, bazılarında 5'er 6'şar konu ancak girebilmiş. Genele yansıtılanlar var, mali ve sosyal hak olup olmadığı belli olmayanlar var. Biz bu bakışın mazeret üreten değil, çözüm üreten bir yaklaşıma bu saatten sonra dönmesini bekliyoruz. Çünkü her bir hizmet kolu yüz binlerce kamu çalışanının sorunlarını çözüm önerileri ile birlikte masaya taşımaktadır. Daha bunun tartışılmasında bile hizmet kolunda olmasına müsaade etmezsek bu sorunların çözümü güçleşir.''

30 Nisan günü toplu sözleşme görüşmelerinin başladığına işaret eden Gündoğdu, ''Bugün ayın 8'i hala kamu işveren heyetinin teklifini alamadık, biz teklifleri toplu sözleşmeden bir hafta önce vermiştik, bu demektir ki 15 gün önce sunduğumuz teklifler var ama hala kamu işveren heyetinin teklifi gelmiş değil. Bugün akşama kadar kamu işveren heyetinin tekliflerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

-Koncuk ve Özgen'in konuşmaları-

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da hizmet kolları tekliflerine ilişkin teknik heyet raporunu incelediğini ve çok şaşırdığını söyledi.

Koncuk, raporlar içerisinde tereddütler bulunduğunu savunurken, haberleşme kolundan bir örnek verdi.

Raporda, hizmet kolu kapsamında kabul edilen bir teklifte TRT personeline ek ödeme verilmesinin bulunduğunu ancak PTT çalışanları için aynı durumun yer almadığını anlatan Koncuk, ''Bu heyetin hangi konularda nasıl karar vereceğini baştan belirlemesi gerekiyor'' dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de konuşmasında 30 Nisan'da görüşmelere ilişkin eksiklikleri dile getirdiğini anımsattı.

Özgen, 14-21 Mayıs tarihleri arasında toplu görüşmenin esas hususlarının tartışılıp görüşüleceğini belirterek, ''Ancak şu ana kadar Hükümet tarafının hizmet kollarına ilişkin, genele ilişkin toplu sözleşme taslağı yok. Ayın 14'ünde önümüze aceleyle bir taslak getirilecek, iki gün içinde tartışmış gibi olacağız ve 21'inde zorunlu imza dayatılacak kamu emekçilerine, bu bizim açımızdan kabul edilebilir bir şey değildir. Bütün tarafları aynı zamanda taleplerini bir birine iletirler'' dedi.

-''Düğmeyi doğru iliklediğiniz inancı içerisindeyim''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de konuşmaların ardından söz aldı.

''Düğmeyi doğru iliklediğiniz inancı içerisindeyim'' diyen Bakan Çelik, ''Bu süreç ilk kez gerçekleşiyor. İlk kez toplu sözleşme masasına oturmuş bulunuyoruz. Yeni sürece hepimizin adapte olması gerekiyor, yanlış yapılan hiç bir şey yok. Burada komisyon yapmış olduğu çalışmayı, komisyonu kurarken de ifade ettim, kabul ve ret olarak algılamanızın doğru olmayacağını ifade ediyorum. Komisyon çalışmasını tamamlamış, şimdi masada bu yapılan çalışmayı artısıyla, eksisiyle birlikte değerlendireceğiz. 11 hizmet koluyla ilgili yapılan çalışmalar önümüze gelmiş durumda. Geneliyle ilgili çalışma da 14'ünde önümüze gelecek. Dolayısıyla hizmet ve genel konular bütün ayrıntısı ile masada olacak, ondan sonraki süreçte bu teklifleri yoğun bir şekilde değerlendireceğiz'' şeklinde konuştu.

Yanlış yapılan bir şey olmadığını ifade eden Bakan Çelik, ''Kaçırılan bir şey yok, saklanan bir şey yok, birinden esirgenip dirine arz edilen bir durum kesinlikle söz konusu değil. Son derece şeffaf, son derece samimi, açık dürüst bir şekilde bu süreci birlikte yürütüyoruz. Burada bilin ki takvimin dışında ve bu masanın dışında sizi bizi rahatsız edebilecek bir davranış içinde olunamayacağını bilmenizi istiyorum'' diye konuştu.

Bakan Çelik, sürece ilişkin bilgiler de verdi.

Görüşmeler daha sonra basına kapalı devam etti.


Memurlar ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında yapılan ikinci oturum sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Heyeti'ne ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlık yaptı.

Bugünkü görüşmede, diyanet ve vakıf, yerel yönetim, kültür ve sanat, ulaştırma ile basın yayın ve iletişim hizmet kollarının teklifleri ile komisyon raporları değerlendirildi.

Görüşmelerde, yarın, eğitim öğretim ve bilim, sağlık ve sosyal, büro bankacılık ve sigortacılık, tarım ve ormancılık, bayındırlık inşaat ve köy ile enerji sanayi ve madencilik hizmet kollarına ilişkin sendikaların teklifleri ile komisyon raporları masaya yatırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber