Bu camide engelliler, engelsiz olarak ibadet edecek

Eskişehir'de 13. yüzyılda inşa edilen tarihi Selçuklu mescidi, engelliler için yeniden restore edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyada ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan caminin açılışını, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptı. Restore edilen caminin açılışının ardından Görmez, Cuma namazını kıldırdı. Kendilerinin üzerinde durduğu bir projeyi hayırseverlerin hayata geçirmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Görmez, "Ben buna öncülük yapan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bu teşekkür, yerine getirilmesi gereken bir vazifedir.? dedi.

Eskişehir'in Odunpazarı İlçesi Karapınar semtinde bulunan ve 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edilen Hacı Hasan Mescidi, aslına uygun olarak engelli vatandaşlar için yeniden restore edildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla düzenlenen törenle ibadete açılan Cami'nin açılışına AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Salih Koca ve Ülker Can, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir İl Müftüsü Niyazi Ersoy, İl Emniyet Müdürü Naci Kuru ve engelli vatandaşlar katıldı. Açılışta duyma engeli olan vatandaşların anlamaları için konuşmalar işaret diline çevrildi.

Cami'nin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cami açmak, ibadethane açmak, yapılmış bir camiyi restore etmenin çok güzel bir duygu olduğunu anlattı. Açılışı yapılan caminin sıradan bir cami olmadığını vurgulayan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir mahcubiyetleri olduğunu söyledi. Bu mahcubiyetlerini ortadan kaldırmak için 'Engelsiz erişilebilir Cami Kampanyası' üzerinde çalıştıklarını belirten Görmez, "Bu kampanyayı başlatmak istiyorduk. Biz her ilde en az iki-üç caminin engelli vatandaşlarımızın her türlü engellerini ortadan kaldıran bir camii çalışması yapıyorduk. Bir seyahatimiz esnasında Nabi Avcı, Eskişehir'de bir engelli camisinin açılışı var dedi. Büyük bir heyecan ve mutluluk duydum. Ben buna öncülük yapan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bu teşekkür yerine getirilmesi gereken bir vazifedir. Katkıda bulunan hayırseverin de ismini saklı tutmasını çok anlamlı buluyorum.? ifadelerini kullandı.

Caminin engellilerin her ihtiyacını karşılamada yardımcı olacağının altını çizen Görmez, caminin kalan eksik iki yanının da tamamlanması için kendisinin devreye gireceğini söyledi. Engelli vatandaşların camiye daha kolay ulaşabilmeleri için bir araç tahsis edilmesini isteyen Görmez, buna ilk katkıyı kendisinin vereceğini belirtti. Ayrıca, Braille alfabesi ile yazılmış Kur'an-ı Kerim ve mealinin de Diyanet İşleri Başkanlığı'nca temin edileceğini söyleyen Görmez, böylelikle engelli vatandaşların kuran öğrenmesini sağlayabileceklerini belirtti.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı da yapılan hayrın herkese örnek olması gerektiğini söyledi. Engelli vatandaşların artık caminin kapısından girip ibadetlerini rahatça yapabileceklerini belirten Avcı, ?Bu cami Evliye Çelebi'nin Seyehatnamesinde yer verdiği 16 mescitten bir tanesi. Bugün kazandığı özellikle Türkiye'de değil dünyada ilk olma özelliği taşıyor.? dedi.

Konuşmaların ardından caminin açılışı yapıldı. Görmez ve beraberindeki grup daha sonra caminin içerisinde incelemelerde bulundu. Engelliler için hazırlanan yürüyüş asansörünü, Braille alfabesi ile yapılmış halıyı ve ses sistemini yerinde inceledi. Cuma Namazı'nı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez hutbede İslam dininin engelli vatandaşlara nasıl baktığını Hz. Peygamber (s.a.v.)'den örnekler vererek anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber