Kene düşmanı 10 bin sülün, 6 ilde doğaya salınacak

Havaların ısınmasıyla birlikte başgösteren kenelerin düşmanı olan sülünler, doğaya salınmaya hazırlanıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğal Yaşamı Sülünle Destekleme Programı kapsamında Samsun'da yetiştirilen 10 bin sülünün kenelerin etkili olduğu 6 ilde doğaya salınacağı belirtildi.

Ana vatanı Batı Anadolu olan sülünler, dünyada sadece Türkiye, İran, Orta Asya ülkeleri, Moğolistan, Çin, Kore ve Japonya'da doğal yaşamlarını sürdürebiliyor. Türkiye'de ise sülünler, kendilerine yaşam alanı olarak özellikle Samsun'un Çarşamba ilçesinden başlayan kıyı şeridini takiben Kızılırmak Deltası ve Sinop dolayları ile Ünye ilçesinin Akçay ve Çürükceviz deresi yöresini seçiyor. Son yıllarda insanların hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte korkulu rüyası haline zehirli keneler gibi zararlı haşereleri doğadan temizleme özelliğiyle halk arasında önemli bir işleve sahip sülünler, ekolojik dengenin korunmasına da katkı sağlıyor.

Geçmiş dönemlerde padişah sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan sülünlerin neslinin devamı için sülün üretimi hızla sürüyor. Nesli birinci derecede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dünyadaki en güzel kuş gruplarından sülünler, Türkiye'nin en büyük sülün üretme istasyonlarından Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Samsun Şube Müdürlüğü Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda yetiştiriliyor. Sülünlerin doğada çoğalması için geçen yıl Kafkaslardan getirilen 12 adet sülünden 120 adet sülün üretilmişti. Yürütülen titiz çalışmalar neticesinde sülün üretimi ise günden güne artıyor. Son 12 yılda Samsun'daki istasyonda üretilen 120 bin sülün doğaya bırakıldı. Doğal yaşam şartları altında çoğalmaları için yürütülen sülün üretimi, Samsun'un yanı sıra Bursa ve İstanbul'da da devam

1969 yılında kurulan Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda sülün üretimi düzenli olarak devam ediyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, yılda ortalama 10 bin adet sülün üretimi gerçekleştirerek çeşitli illerde doğal yaşamına uygun sahalara bıraktıklarını söyledi. Yıl içinde de üretecekleri 10 bin sülünü Bartın, Giresun, Çorum, Samsun, Sinop ve Düzce illerinde doğaya salacaklarını ifade eden Karaman, "Bu bölgelerden alınan sonuçlar, doğal yaşama adaptasyonda sülünlerin gayet başarılı olduğu ve yabanda üreyebildiklerini gösteriyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce verilen program doğrultusunda, 2012 yılı üretimine başladık. İlk sülün civcivleri 3 gün önce aldık. Üretimleri devam ederken, önceki yıllarda da gerçekleştirilen sülünlerin yumurtadan çıkışlarını, yine canlı yayınla tüm doğaseverlere haziran ayının ikinci haftasında izlettireceğiz." bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber