'Polenlere' dikkat

Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Alper Kelemençe, özellikle astım hastaları başta olmak üzere vatandaşlara mevsimsel hastalıklara karşı uyardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Alper Kelemençe, özellikle astım hastaları başta olmak üzere vatandaşlara mevsimsel hastalıklara karşı uyardı. Bu dönemde polenler dolaysıyla insan sağlığının bozulabildiğine işaret eden Kelemençe, sıcak ve polenler dolayısıyla vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı?

Kelemençe şöyle konuştu: "Astım hava yollarında daralmayı seyreden bir hastalıktır. Belirtileri arasında öksürük, hışıltılı solunum, göğüste baskı hissi oluşabilir. Astımın çeşitli tetikleyicileri vardır. Bunlardan sigara kullanmak, enfeksiyonlar, kirli hava ve özerlikle bu mevsim itibari ile polenler sayılabilir. Bu mevsimde polenlerden dolayı astım hastaları daha çok sıkıntı çekmektedirler. Polenler çeşitli alerjik nedenlere sebep olup astım hastalıkların şiddetlenmesine sebep olabilir. Bu polenlerden korunmak için neler yapmalıyız? Özellikle polenlerin öğle saatinde ve öğleden sonra hastaların dışarı çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Onun dışında gene piknik mevsimi pikniğe özellikle bu saatlerde duyarlı olan kişiler, gitmemeli, çünkü çimenlerde bulunan ağaçlardan dökülen polenler kişinin astımın şiddetlenmesine sebep olabilir.

Onun dışında astım hastalarının ilaçlarını düzgün kullanmalı ve kontrollerini

devam etmelerini öneriyoruz. Astım dışında diğer alerjik hastalıklar da etkilenir. Özellikle üst solunum yollarında, burunda tıkanma, geniz akıntısı olanlarda

polenlerden etkilenebilir. Sıcak havalarda dolaşmak dolayısı ile bilindiği gibi tansiyon hastalarının, kalp hastalarının, özellikle çok sıcak olduğu dönemlerde dışarıda bulunmaması gerekir.

İşte saat 12 de akşam 4 e kadar daha kapalı bir ortamda sıcak ortamda bulunmamaları daha iyi olur. Bunlarda hastalıklardan korunmak için önemlidir. Bu dönemde göğüs hastalıklarından daha çok zatürree vakaları ve astım vakaları gelmekte. Astım alevlenmelerde dediğim gibi polen mevsimi nedeni ile daha sık karşılaşmaktayız. Alerji mevsimi süresince evlerinde pencerelerini mümkün olduğu sürece kapalı tutmalılar. Öğle ve öğle sonu saatlerinde evde kalmalılar. Bu saatlerde polenler daha yoğun olarak havada bulunmakta.

Bu şikayetleri arttığı zaman doktorlarına baş vurmalıklar mutlaka. Çünkü tedavileri tekrar düzenlenebilir. Çeşitli polen

hastalarında ölümlere de rastlayabiliyoruz. Ama çok nadir. Daha çok kişiyi solunum sıkıntısına sokmakta."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber