Maden yasasındaki değişiklik komisyonda kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2005 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Maden Yasası'nda değişiklik öngören tasarıyı kabul etti. AK Parti ve CHP'nin kabul edilen ortak önergesiyle, Türkiye'de bor tuzu çıkartılan 4 ilçe belediyesine, işletme brüt karının yüzde 2'sinden az olmamak üzere pay ödenmesi kararlaştırıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, mıcır, kum, çakıl gibi bazı hammaddeleri üretenlere teşvik sağlanmasını içeren yasa Maden Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı'nı kabul etti. Komisyon, bor tuzları için belediye payının, işletme brüt karının yüzde 2'sinden az olmamasına da karar verdi.

Tasarıyla, özellikle inşaat, yol, baraj, gölet, liman yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kimi hammaddenin teşvik kapsamı dışına çıkarılmasının yapılacak yatırımları kaçırması üzerine Maden Yasası'nda tek fıkralık değişiklik yapılmasını içeriyor. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda, özellikle 1. grup madenler ve mıcır ile inşaat, yol, baraj, gölet, liman yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum, çakıl, tuğla-kiremit kili, çimento, marn, puzolanik kayaç (tras) ile çimento ve seramik sanayiinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kimi kayaçlar da teşvik kapsamına alınmış olacak. Teşvik kapsamında, ürettiği madeni yurt içinde ve kendisi işleyip ek katma değer sağlayanlardan, bu tesislerden üretilip değerlendirilen maden miktarı için devlet hakkının yarısının alınmaması da gündeme gelecek.

Bu arada, CHP ve AK Parti'nin ortak verdiği, ilkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in karşı çıktığı bir önerge de kabul edildi. Güler, milletvekillerinin ısrarları karşısında, Belediye Gelirleri Yasası çıkana kadar olmak şartıyla önergeyi takdire bıraktığını söyledi. Kabul edilen önergenin tüm Türkiye'de sadece Kütahya'nın Emet ve Hisarcık, Eskişehir'in Kırka, Balıkesir'in İskele ilçe belediyelerini kapsadığı bildirildi. Önerge sayesinde, "Bor tuzları için belediye payı, işletme brüt karının yüzde 2'sinden az" olamayacak.

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay önergeyi desteklerken, Emet'te bor nedeniyle içme suyuna arsenik karıştığını, bunun için de belediyenin yeni yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber